Sanitas

Halatele albe încep săptămâna sub auspiciul protestelor. Cadrele medicale, fie că vorbim de asistenți, medici, psihologi ori farmaciști, au decis ca de luni să intre în grevă japoneză, în semn de protest față de atitudinea oficialilor de la București, acuzați că nu se preocupă de soarta sistemului sanitar românesc. Astfel, de luni și până pe 16 octombrie inclusiv,  medicii, asistenții, psihologii dar și farmaciștii care au aderat la această formă de protest vor putea fi observați purtând pe braț ori în piept tricolorul. Iar aceasta este prima formă de protest dintr-un șir al acțiunilor în stradă care s-ar putea prelungi până spre finele anului. Halatele albe spun că după greva japoneză ar putea urma un miting național la București iar în funcție de rezultatul discuțiilor ar putea fi declanșată grevă generală în sănătate, probabil în luna noiembrie.

La Buzău, liderii de sindicat au împărțit deja tabele pentru a cere părerea membrilor, dacă sunt sau nu de acord cu declanșarea unei greve generale, iar concluziile sunt așteptate zilele acestea.

Principalele revendicări ale personalului medical sunt: alocarea 6% din PIB în sănătate; asigurarea finanțării sistemului sanitar pentru trimestrul IV al acestui an și acordarea integrală a drepturilor salariale; menținerea sistemului actual de organizare a spitalelor publice fără transformarea lor în fundații, asociații ori societăți comerciale și fără secții private; creșterea veniturilor salariale pentru toate categoriile de personal sanitar, începând cu 1 ianuarie 2014; respectarea normativului de personal și elaborarea regulamentului de sporuri; aplicarea principiului și coeficienților de ierarhizare privind clasele de salarizare conform Legii 284/2010; negocierea și semnarea Contractului colectiv de muncă la nivelul sectorului de sănătate; negocierea și semnarea Contractului colectiv de muncă la nivel sectorului de asistență socială; elaborarea și promovarea unei Legi a salarizării specifice în asistența socială, pornind de la principiile coeficienților prevăzute în Legea 284/ 2010, care să asigure creșterea salarială, începând cu 1 ianuarie 2014; includerea medicinii școlare, preșcolare, studențești și stomatologiei școlare în categoria activităților plătite din bugetul de stat către spitale.

Este pentru prima dată în ultimii ani când toate halatele albe, indiferent că sunt doctori, asistenți ori farmaciști, își unesc forțele și pornesc împreună la drum în încercarea de a schimba, măcar un pic, soarta sistemului românesc, aflat de mult în moarte clinică.

C.S.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.