Masini CIutaÎn 2013, Primăria Buzău a fost chemată în instanță în trei procese intentate de societăți de asigurări care au plătit șoferilor despăgubiri pentru avariile suferite la mașini, în urma unor incidente pe drumurile aflate în administrarea municipalității în timp ce Consiliul Județean este parte în 7 procese cu același obiect, în majoritatea cazurilor accidentele fiind cauzate de gropi din șosele.
Potrivit șefului Serviciului Juridic al Primăriei Buzău, Roxelana Radu, municipalitatea are pe rol 3 procese cu trei firme de asigurări care au fost nevoite să suporte despăgubirile în cazul unor șoferi ale căror mașini au suferit avarii ca urmare a problemelor întâlnite pe șoselele aflate în administrarea instituției menționate. Conform sursei citate, avariile la mașini au fost cauzate de nesemnalizarea corespunzătoare sau lipsa semnalizării unor gropi din carosabil. Practic, șoferii și-au stricat mașinile după ce au căzut în gropi aflate pe străzile din municipiul Buzău.
Pagubele suportate de firmele de asigurări sunt cuprinse între 700 și 2000 de lei, sume pe care reprezentanții acestor societăți le cer acum în instanță Primăriei Buzău.
Radu a precizat că Primăria Buzău este în proces cu Astra Asigurări, Omniasig și Asirom București, ultima dintre firme pierzând procesul în primă instanță, fără a renunța însă la demersul în justiție.
Conform Roxelanei Radu, de-a lungul vremii, Primăria Buzău a mai avut pe rol astfel de procese, unele dintre ele fiind pierdute de municipalitate, după ce s-a demonstrat în instanță că reclamanții aveau dreptate iar lucrările din cauza cărora și-au avariat mașinile erau nesemnalizate corespunzător. După ce câteva astfel de procese au fost pierdute, reprezentanții Primăriei Buzău le-au pus în vedere celor care se ocupă de lucrările la străzile din oraș că vor suporta consecințele dacă nu se vor ocupa îndeaproape și serios de semnalizarea gropilor în care șoferii riscă să-și strice autovehiculele.
Și Consiliul Județean Buzău are pe rol 7 litigii în care firme de asigurări dar și o persoană fizică solicită despăgubiri ca urmare a unor avarii suferite la mașini din cauza stării drumurilor.
”În intervalul 2012-2013 au existat șapte litigii în care au fost solicitate despăgubiri aferente contractelor de asigurare pentru daune produse pe drumuri județene. În șase cazuri, reclamanții au fost societăți de asigurări, într-un singur caz fiind vorba de o persoană fizica. Trei acțiuni au fost respinse, două au termen în 2014, o cerere a fost admisă parțial, iar o acțiune este în fază de recurs”, a declarant purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean Buzău, Oana Ghimbășanu.
Conform sursei citate, probleme pentru care Consiliul Județean a fost chemat în instanță sunt legate de crengi rupte pe șosea care au pus în pericol traficul rutier și gropile din carosabil în care șoferii au ajuns cu mașinile și din cauza cărora s-au produs incidente rutiere.
”Problemele reclamate au fost legate de crengi rupte aflate pe șosea și gropi pe partea carosabilă. În cazul acțiunii aflate în fază de recurs, acesta a fost formulat de Consiliul Județean, iar despăgubirile decise de instanță sunt de sub 700 de lei. Obiectele dosarelor au vizat situații petrecute pe DJ 203I, DJ 203K, DJ 203A și șoseaua de centură a municipiului Buzău”, a adăugat Ghimbășanu.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.