Guvernul a aprobat, joi, înființarea la Buzău a Băncii Naționale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante aromatice și medicinale. Anunțul a fost făcut de președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu pe pagina sa de Facebook.

„Un vis devenit realitate – am pus Buzăul pe harta cercetării naționale!
Guvernul a aprobat astăzi Hotărârea privind înființarea la Buzău a Băncii Naționale de Gene. Acest lucru înseamnă că mii de soiuri de legume, flori, plante aromatice și medicinale pe cale de disparție vor fi salvate și vor putea fi folosite din nou de agricultorii români.
De acum înainte, vom avea posibilitatea să apelăm la semințele noastre românești și să nu mai cheltuim atâția bani fie pentru a cumpăra soiuri românești de la bănci de gene din străinătate sau să importăm altele care fie nu se adaptează, fie sunt purtătoare de boli și dăunători extrem de periculoși. Vom avea tot ce trebuie la noi acasă!
Asta înseamnă o șansă imensă pentru o agricultură mai sănătoasă și produse mai bune pentru români, dar și redobândirea statului de exportator agroalimentar net.
Și mă bucur că Buzăul a fost ales pentru a găzdui acest proiect extrem de important, pentru că suntem cel mai vechi bazin legumicol din țară și avem o tradiție îndelungată în acest domeniu prin Stațiunea de Cercetare Dezvoltare Legumicolă Buzău.
Îi mulțumesc domnului ministru al Agriculturii Petre Daea pentru că a susținut acest proiect de la bun început, dar și preotului și doctorului în holticultură Costel Vânătoru și primarului Constantin Toma pentru munca imensă pe care au depus-o!
Împreună, am făcut istorie pentru Buzău și pentru România! Felicitări!”, ascris pe Facebook Marcel Ciolacu.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, înfiinţarea unei bănci naţionale de resurse vegetale reprezintă o decizie istorică şi va contribui la asigurarea securităţii alimentare a României pe viitor.

”E practic o decizie istorică, România a mai încercat să creeze o astfel de bancă de gene în anii 80, însă nu s-a finalizat. Acum s-a reuşit să creem această bancă ce practice pune la adăpost fondul de gene din România în domeniile respective: legumicultură, floricultură, plante aromatice şi medicinale. România are cea mai mare varietate de plante regionale si tradiţionale din Europa şi neavând această bancă de a lungul vremii s-au pierdut seminţe iar România a devenit practice dependent de importul de seminţe pentru o serie de plante Această bancă de gene la contribui pe termen lung la asigurarea securităţii alimentare a României”, a declarat reprezentantul Guvernului.

Conform lui Barbu, a fost ales judeţul Buzău pentru a fi construită aici banca pentru că aici este cel mai vechi bazin legumicol din România, dar şi pentru că în acest judeţ din 1957 funcţionează Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău, unde sunt păstrate circa 10 mii de soiuri de seminţe.

Banca de resurse genetice vegetale va fi o unitate cu personalitate juridică, în subordinea directă a Ministerului Agriculturii. Sediul băncii de gene va fi construit în Parcul Crâng din Buzău.

Scopul unităţii va fi de păstrare a seminţelor, dar şi de protejate a soiurilor româneşti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.