O nouă amânare în dosarul primarului comunei Cernătești, Valerică Șercăianu, judecat pentru ucidere din culpă în formă agravantă. Magistrații Judecătoriei Buzău au stabilit un nou termen în procesul în care Valerică Șercăianu și Claudiu Nițu sunt judecați pentru accidentul de circulație produs pe data de 21 mai când o adolescentă de 15 ani și-a pierdut viața.
Primul audiat la cel de-al doilea termen în proces a fost primarul comunei Cernătești, Valerică Șercăianu, care la întrebarea judecătorului Leontin Drăgulescu, privind gradul său de vinovăție a dat un răspuns halucinant.
„E adevărat că a fost lovită de mașina mea, dar nu cred că doar eu sunt vinovat. Nu prea mă consider vinovat” a declarat în fața instanței primarul comunei Cernătești, Valerică Șercăianu.
Răspunsul ambiguu a fost repede taxat de judecătorul Leontin Drăgulescu, care i-a recomandat primarului din Cernătești să răspundă clar la întrebările adresate de instanță.
„Vreau să vă fie clar că eu nu sunt unul din alegătorii dumneavoastră iar dacă în politică vă merge cu declarații de genul acesta în care nu spuneți nici da, nici nu, aici, în instanță, nu merge”, a precizat judecătorul.
Până la final declarațiile primarului din Cernătești au încercat să acrediteze ideea că nu el este singurul vinovat. Alesul a admis însă că ar fi dispus să plătească familiei victimei o anume sumă de bani, și asta nu pentru că se consideră vinovat de moartea ei, ci pentru că a fost lovită de mașina sa”. Totodată, Șercăianu a admis că circula în localitate cu o viteză mai mare decât limita legală. Primarul a mărturisit, de asemenea, că a consumat alcool înainte de a se urca la volan, deși a contestat rezultatul obținut de medicii de la Institutul Național de Medicină Legală, în ceea ce privește calculul retro al alcoolemiei. Cu toate acestea, concluzia alesului local a fost una cât se poate de halucinantă: „cantitatea de alcool consumată nu a avut nici un rol în producerea accidentului și nici faptul că circulam cu viteză. Dacă aș fi avut viteză mai mică poate, că fata ar fi avut o șansă dar accidentul nu l-aș fi putut evita.”
Și, cum era de așteptat, cel de-al doilea șofer pus sub acuzare în cazul uciderii adolescentei de 15 ani a contrazis întru totul declarațiile primarului Șercăianu. Claudiu Nițu, cel de-al doilea șofer trimis în judecată după teribilul accident de la Potoceni, a declarat în fața instanței că nu mașina pe care o conducea a lovit Jeep-ul alesului local, ci situația ar sta tocmai invers. Nițu, de profesie șofer, a explicat în fața instanței că el a încercat să ocolească o Dacie care circula în fața sa și care se pregătea să vireze la dreapta, moment în care mașina primarului a venit din spate și l-a izbit cu putere intrând apoi pe contrasens.
La final, atât avocații celor doi inculpați cât și reprezentantul Parchetului și cei ai părților civile din proces au solicitat ca la următorul termen să fie admisă proba cu martori, urmând ca la primul termen să fie citate nu mai puțin de 13 persoane.
Totodată, avocatul primarului din Cernătești, Marcel Cucuruzac, a solicitat instanței un nou calcul al alcoolemiei clientului său, considerând că există suficiente probe astfel încât calculul acesteia să fie făcut științific și nu teoretic, așa cum s-a procedat. Nu în ultimul rând, Cucuruzac a declarat în fața instanței că în funcție de rezultatul probei cu martori ar putea solicita efectuarea unei expertize criminalistice.
Solicitarea unei expertize criminalistice este considerată însă o pierdere de timp de către avocatul părinților victimei accidentului de la Potoceni. Dat fiind că o expertiză criminalistică durează între 18-24 de luni, avocatul părinților victimei accidentului de la Potoceni, Gheorghe Tîrcavu, consideră că solicitarea unei asemenea probe nu ar avea la bază decât câștigarea de timp în favoarea celor care se fac vinovați de moartea copilei nevinovate de doar 15 ani.
Oricum,varianta efectuării unei expertize criminalistice este agreată și de către judecătorul Leontin Drăgulescu, mai ales în urma declarațiilor contradictorii ale celor doi inculpați, Valerică Șercăianu și Claudiu Nițu.
Până atunci însă, procesul merge mai departe iar data fixată pentru un nou termen este 22 octombrie, asta doar dacă nu pe 24 septembrie Curtea de Apel Ploiești va admite cererea inculpatului Claudiu Nițu de strămutare a procesului.
Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.