În perioada 16-18 noiembrie 2012, am participat la Atelierul European de formare profesională eTwinning (PDW), organizat de Biroul Național de Asistență eTwinning din Franța, la CNDP Poitiers. Această mobilitate profesională a fost posibilă datorită selecționării mele de către Biroul Național de Asistență Etwinning din România, printre cei doi profesori români care au primit Certificatul național de calitate Etwinning, pentru un proiect francofon ce a purtat eticheta omonimă.
Evenimentul s-a desfășurat în limba franceză și a avut drept obiective formarea de deprinderi pedagogice în manipularea instrumentelor audio și video, în cadrul parteneriatelor la distanță prin acțiunea eTwinning, descoperires diferitelor modalități de comunicare orală, sincronă și asincronă, cu elevii, prin mijloace audio-video, precum și posibilitatea demarării de noi proiecte pe platforma eTwinning, cu școlile celorlalți participanți.
Programul a fost deschis de următorii reprezentanți ai autorităților în domeniu :
Jean-Marc Merriaux, Director general al CNDP
Marie-Christine Clément-Bonhomme, Coordinator al acțiunii eTwinning în Franța
Anne Gilleran și Claire Morvan, Biroul de asistență european (EUN)
Michel Pérez, Inspector general, Ministerul Educației naționale din Franța.
A urmat prima activitate specifică de cunoaștere pe grupuri, în vederea identificării de potențiali partenerieTwinning, cu profilul școlii și vârsta elevilor compatibile.
In doua zi din program, am participat la ateliere, potrivit opțiunilor exprimate în scris în seara precendentă.
Întrucât am derulat deja proiecte eTwinning, am optat pentru atelierele destinate profesorilor care au accesat deja platforma eTwinning:
Atelierul 2 : Utilizarea video-conferinței pentru comunicarea sincronă între elevi : mărturii și demonstrații. Animatorul a fost Eric Vayssié, profesor de matematică și ambasador eTwinning care a folosit instrumentul Blackboard Collaborate și reflecție asupra creării de activități având la bază video-conferința, în cadrul proiectului.
Atelierul 3: Utilizarea unui instrument de comunicare orală asincronă între elevi: mărturii și demonstrație. Claudine Coatanéa, profesor de Limba engleză și ambasadoare eTwinning, a prezentat două instrumente de lucru în proiectele eTwinning: Voice Thread și Glogster, precum și proiectul deja demarat în liceul în care lucrează. Am pus în practică folosirea acestor instrumente, în vederea inițierii de noi proiecte.
Altelierul 4: Prezentarea unor instrumente audio-video care pot fi integrate în proiectele eTwinning. Nadine Castéra, profesor de limba spaniolă, a prezentat folosirea Movie Maker, Photorécit și Format Factory, instrumente pe care le-am utilizat în crearea de materiale specifice unor astfel de proiecte.
Programul a inclus și o vizită culturală la parcul Futuroscope din apropiere, o adevărată incursiune în cercetările științifice despre trecut, dar și în poveștile prezentului, prezentate cu instrumentele viitorului.
În ultima zi, a fost convocată o ședință în plen, în care au fost rezumați pașii necesari constituirii unui proiect eTwinning de succes, după care ne-am asociat în grupuri tematice, fie pentru a iniția noi parteneriate pe platformă, fie pentru a exersa lucrul cu instrumentele cu care ne-am familiarizat în cadrul atelierelor frecventate.
Biletele de transport achiziționate de Biroul Național din România au determinat plecarea înaintea încheierii oficiale a lucrărilor atelierului, cu sprijinul instituției gazdă, care a și organizat un program de transfer la gara din Poitiers, pentru toți participanții care au călătorit cu trenul TGV spre aeroportul din Paris, la orele 12:20.
Am apreciat profesionalismul organizatorilor și al ambasadorilor eTwinning, care au condus atelierele, conținuturile pedagogice și instrumentele prezentate, oportunitățile de parteneriat oferite, iar toate obiectivele propuse înaintea acestei activități de formare au fost atinse, pentru optimizarea lucrului cu elevii în cadrul proiectelor eTwinning.
Pr. Prof. Cristian Marius Dima

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.