Am trecut cu greu peste meciul de săptămâna trecută pierdut contra Stelei. Parcă niciodată nu am suferit atât de mult la un meci al vreunei echipe buzoiene, indiferent de sport, și, Slavă Domnului!, am tot fost ciuca bătăilor în cei 27 de ani de când sunt în presă… Și tot de atâta amar de vreme eu nu-mi aduc aminte ca sportul din orașul nostru să fi beneficiat vreodată de purcoiul de bani pe care-l tot cheltuie de vreo trei ani încoace. Iubesc sportul și mă bucur că cineva a reușit cumva să fenteze legile în vigoare, iar politicienii locali din partidul care a tot guvernat acest oraș în ultimii 30 de ani să poată vira bani cluburilor care au vrut să se bată cu granzii din primele divizii din handbal, volei, rugby și chiar fotbal. Că vor trebui să dea socoteală în fata Justiției mai devreme sau mai târziu, asta e altă mâncare de pește. Dacă au „băgat macaraua” și au încasat pentru ei, să răspundă, e treaba lor.

Dintre toate grupările cu care Buzăul se preumblă prin ligile de elită ale sportului românesc, handbalul masculin și cel feminin îmi sunt cele mai dragi și mai apropiate. Așa se face că las deoparte bucuriile oferite de fetele antrenate de Ovidiu Mihăilă și mă concentrez de ceva vreme pe haita de lupi a lui Eliodor Voica. Un antrenor care pe mine nu mă încântă. Mi se tot spune că este un bun tactician, că face antrenamentele ca la carte, că pregătește meciurile ca și cum ar fi vorba de cel mai mare trofeu al carierei, dar eu, ca nespecialist, nu văd transpuse în teren ideile sale. Așa am ajuns să stau “face off” cu Gicu Băducu, președintele clubului și să dezbatem subiectele sensibile din trupa pe care o păstorește. Subiecte stabilite de mine, nu dictate din culise de interesele mai știu eu cui!

Reporter: Mi-ai spus că nu antrenorul e vinovat de înfrângerea cu Steaua. Nici eu nu dau exclusiv vina pe el, dar mi se pare că nu are reacțiile potrivite în timpul meciurilor. Este enervant de pasiv, din punctul meu de vedere.

Băducu: Așa se vede din tribună, că nu se agită ca un nebun pe margine așa cum o face, de exemplu, și cu tot respectul, Gh. Tadici. Plus că este un timp introvertit, nu e așa ca mine, ca tine sau ca Răzvan Voicu, colegul meu și prietenul nostru comun, să-și smulgă părul din cap la fiecare fază nefavorabilă. Colin, așa cum îl strigăm noi pe Eliodor Voica, spune ceea ce trebuie să spună oamenilor săi, iar în timpul meciurilor mai are și problema tensiunii arteriale care îi crește până la 24. Dumnezeule, riscăm să trecem prin momente grele cu omul ăsta la fiecare meci de genul celui cu Steaua! Țineți minte că a plecat cu ambulanța după amicalul acela din vară? Alex Tălmaciu nu îi urma sfaturile tactice, iar inima omului a luat-o la trap. Iar acum același Tălmaciu, un copil de mare, mare perspectivă, a devenit unul dintre primii jucători cu care Voica își face planurile de luptă!

Reporter: Știa la ce muncă se înhamă după sezonul de infarct de la debutul absolut în Superligă, corect? Toți îi vrem binele, ar fi inuman să vin eu cu vreo idee nebunească. Dar îmi aduc aminte faza de final a meciului cu Steaua și time-out-ul nostru. Le spune clar elevilor săi că trebuie să ținem mingea până în ultimele 4-5 secunde și abia atunci să găsim culoarul de șut. Ar fi fost golul unui punct cât o victorie. El a zis una, cei din teren au făcut totul mai devreme. Și le-au dat bucureștenilor 12 secunde în care să atace decisiv și au făcut-o ca la carte.

Băducu: Absolut corect. Graba, tinerețea, lipsa de experiență, neatenția la ceea ce se spune în time-out, toată această listă de motive a dus la acel final nefericit. Plus ceilalți factori din timpul jocului, să nu uitam de câteva decizii inexplicabile ale brigăzii de arbitri sau de cele trei ratări succesive la scorul de 26 – 26! Și Steaua a ratat, e adevărat, ai zis foarte bine că Bogdan Manole, portarul nostru, a apărat fenomenal, dar știu că puteam obține victoria.

Reporter: Păcat mare că nu am reușit să câștigăm! Nu cred c-o să-i mai prindem curând pe bucureșteni atât de nepregătiți!

Băducu: Ei nici nu concepeau să nu bată la 5-6 goluri diferență. Uitați-vă la ce jucători au ei, internaționali la echipe foarte bune, plus românii din Naționala noastră, plus un antrenor foarte bun și o conducere cu toate ușile deschise la Federație. Și să vedeți de unde a plecat presiunea pusă pe cei doi arbitri, că tot se vorbește că suntem o echipă care beneficiem de arbitraje favorabile. Cu o zi înainte de meci am avut o întâlnire în Consiliul Federal, cu toți reprezentanții cluburilor de Superligă, subiectul principal fiind schimbarea regulilor de legitimare a sportivilor străini. Pentru că era inuman ce se întâmplase în ultimii doi ani, cu prevedirile acelea absurde că puteam angaja doar superstaruri medaliate la Mondiale, Olimpiade ori Europene. Sau de participarea la Final Four-ul Champions League, Dumnezeule, cine are bani să aducă asemenea handbaliști? Acolo se trezește vorbind nea Vasile Stângă, președintele Stelei, că a doua zi Comisia de Arbitri ar trebui să fie cu ochii pe meciul lui de la Buzău, că are informații că va fi jale și portocale! Eu am înlemnit. Aproape că nu-mi venea să cred că aud o asemenea tâmpenie! Am replicat simplu că noi avem doar trei victorii tot sezonul, pe cine naiba să fi furat în teren? Martor îmi era și omologul meu de la CSM, una dintre învinsele noastre în toamna trecută, care a confirmat că ei nici n-ar avea curajul să comenteze după ce pierduseră cu 9-10 goluri diferență. Doar că vorba aia aruncată în mijlocul ședinței a prins rădăcini, a ajuns la urechile celor doi arbitri și ați văzut ce au făcut. Fluierat nu 50% pentru fiecare, ci un pic mai mult pentru oaspeți, ca să nu mai apară alte comentarii. Iar din toate acele trei faze judecate în favoarea Stelei au ieșit goluri în poarta noastră. Ceea ce a cântărit incredibil la rezultatul final.

Reporter: Lămurește-mă, te rog, ce să cred despre Șania ori Dieme. Mie mi se par rupți de realitate și ineficienți pe teren.

Băducu: Nu vreau să creez nici-o polemică în acest moment în echipă. Faba Dieme vine din liga a doua, nu pot să-i cer să joace rolul lui Karabatic. L-am pierdut în vară pe Ibou, iar asta ne-a afectat foarte mult. Vorbim de un profesionist 1000%, căpitan al lui PSG timp de opt sezoane. Dar trăim în prezent și ne facem planuri pentru meciurile de acum, jucăm cu Dieme pentru că antrenorul se bazează pe el și play-out-ul va fi un campionat cu totul nou. Despre Alin Șania, la fel. La ora 6 dimineața, după meciul cu Steaua, eu vorbeam cu el la telefon. Nici el nu este mulțumit de randamentul său, dar accidentarea lui Stroe ne-a dat rău peste cap. Ei doi se înțelegeau bine, își creau spații de pătrudere sau șut, iar acum se schimbă total planul de luptă. Plus că oamenii îl știu pe Șania din urmă cu 10-15 ani care rupea plasele atunci când juca la Steaua și la Națională. Are 37 de ani, a trecut timpul și peste el, iar E. Voica îi da un rol eminamente ofensiv pentru 10-12 minute pe repriză. Haideți să fim realiști și să recunoaștem că dacă buzoienii din lot, cei pe care toți suporterii îi vor în teren în detrimentul celor născuți în alte părți, ar fi fost de valori incontestabile niciun antrenor n-ar fi fost tâmpit să nu se bazeze pe ei. Sunt băieți buni, ne vor ajuta să ne îndeplinim obiectivul salvării de la retrogradare și se pregătesc așa cum pot ei, în timpul lor liber, pentru că mulți dintre ei lucrează, au slujbe bune la care nu pot renunța să devină sportivi profesioniști. Asta e situația, promovarea din vara lui 2018 ne-a luat pe toți prin surprindere, transferurile au fost făcute din ceea ce am putut încropi într-o singură vară și nu mai dăm timpul înapoi. Eu zic că dacă toți cei ce iubim echipa asta, noi cei din interior și voi de pe margine, presa locală și suporterii care ne susțin etapă de etapă, deci dacă toți suntem împreună și lucrăm pentru binele clubului, putem mișca munții din loc. Iar eu văd asta zi de zi la antrenamente, simt asta din atitudinea lor, din dragostea voastră, a celor care comentați pe margine și sunt convins că și în sezonul viitor vom juca în Superliga Zimbrilor! Hai Buzăul!

Reporter: Forța să fie cu voi!

 

Vali Mocanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.