Ansamblul funerar al lui Constantin Brâncuși, refăcut timp de 2 săptămâni în Cimitirul Dumbrava

0
491

Ansamblul funerar realizat de Constantin Brâncuși în Cimitirul Dumbrava din Buzău a fost reîntregit și va putea fi admirat integral timp de două săptămâni. Lucrarea ce cuprinde copia autorizată a bustului avocatului Petre Stănescu  și o copie a lucrării ”Rugăciune”, sculpturi realizate de celebrul sculptor la comanda Elizei Stănescu au fost furate din Cimitirul Dumbrava. Bustul lui Petre Stănescu a fost furat în anii 90 și nu au mai fost găsit până în urmă cu doi ani când a fost redat Muzeului Județean Buzău iar o nouă copie a statuii „Rugăciune” a fost realizată în anul 2014 după ce cea originală a fost furată în anul 2005 și nu a mai fost găsită.

„Eu cred că este un lucru absolut deosebit și cred că este un moment de meditație pentru ca începem să ne gândim ca lucrurile bune din trecut să revină la locul lor. Astăzi nu numai că s-a reîntregit acest ansamblu ci este un moment de resetare, că ne gândim la lucrurile făcut ceva bine pentru România și sunt mândru că sunt buzoian și că un mare roman a avut posibilitatea să facă aici aceste opera. Alături de Târgu Jiu intrăm și noi pe axa aceasta și cred că Brâncuși este unul din cei mai mari ambasadori pe care i-a avut România. Cred că tinerii trebuie să învețe cine au fost oamenii care au făcut ceva bun pentru România fie în arta, în cultură, în politică și de ce nu în administrație că s-a vorbit aici despre primarii pe care i-a avut Buzăul. Sper și îmi doresc din tot sufletul ca de astăzi să înceapă declicul ala când România să fie respectată, noi să ne respectăm între noi, să fim respectați pe tot globul și peste zeci de ani ani să putem avea astfel de evenimente cu oameni care se nasc astăzi. Cred că în ultima vreme nu am mai avut astfel de ambasadori și ne-am cam uitat marile valori pe care le-am avut”, a spus Petre Emanoil Neagu, președintele CJ Buzău.

Și primarul municipiului Buzău, Constantin Toma a declarat că lucrările realizate de Brâncuși la Buzău sunt unicat la nivel mondial și drept urmare beneficiază de măsuri de securitate sporite.

„Este un eveniment extraordinar pentru că mult timp aceste statui au fost furate. Copia Rugăciunii nu s-a mai găsit dar bustul a fost găsit acum doi ani. E o mare bucurie pentru că reușim să adunăm la un loc „Rugăciunea” și bustul lui Petre Stănescu pentru că, Constantin Brâncuși, inspirat de această tragică poveste de dragoste, a făcut această minunată operă de artă unicat la nivel mondial și după ce s-a creat această sculptură, din acel moment, arta modernă a intrat într-o nouă fază. Nu sunt critic de artă ci doar primar al Buzăului și sunt mândru că putem astăzi aici să reconstituim o poveste și din istoria Buzăului și a artei mondiale. Am luat măsuri de pază cu poliția 24 de ore din 24 dar și multe altele senzori, camere de luat vederi și alte lucruri pe care nu le pot spune aici”, a declarat primarul Municipiului Buzău Constantin Toma.

Cele două lucrări vor putea fi admirate laolaltă timp de două săptămâni după care bustul avocatului Petre Stănescu va ajunge din nou la Muzeul Județean pentru finalizarea procedurilor legale de autentificare a operei marelui sculptor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.