Florina Stoian, şefa şcolilor, şi viceprimarul Fănică Bârlă

Tratative intense pentru dotarea cu camere video a tuturor sălilor în care se vor susţine probele scrise ale Bacalaureatului. Dacă Prefectura Buzău a sărit în ajutorul Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) cu 88 aparate, pe care le dă în custodie, Primăria Buzău, solicitată de conducerea IŞJ, încă ezită, vorbele din târg punând reticenţa primarului Constantin Boşcodeală pe seama faptului că măsura nepopulară i-ar afecta imaginea publică. Mai mult, se spune că primarul ar avea un serios motiv personal să nu încurajeze experimentul „Bacalaureat Big Brother”.

 

Ieri, totuşi, viceprimarul Fănică Bârlă ne-a declarat telefonic că, prin intermediul unui partener privat, se va găsi o soluţie de compromis, insistând pe înţelegerea faptului că Primăria Buzău nu are prinse în cheltuieli sume pentru achiziţionarea de camere video. Soluţia pe care o propune municipalitatea este tot un fel de împrumut printr-o firmă de profil, care ar urma să ofere 40 de camere video. Viceprimarul a mai spus că Inspectoratul Şcolar nu a formulat o cerere detaliată, ca să se cunoască exact necesarul pentru supravegherea totală a sălilor de examen.

 

Două probleme rămân, însă, fără rezolvare imediată. Prima ţine de „moralitatea” instalării camerelor video, problemă ridicată de chiar unii dintre directorii de liceu care s-au arătat împotriva executării unui ordin verbal şi aşteaptă ordin scris de la Ministerul Educaţiei. Pe de altă parte, din semnalele primite la redacţie, candidaţii se cred nedreptăţiţi şi spun că, din nou, se face un experiment împotriva şanselor lor de admitere la facultate. A doua problemă ţine de tehnica supravegherii. Dacă se vor folosi webcam-uri, autorităţile trebuie să desfăşoare largi mişcări de trupe de personal pentru a le pune în funcţiune şi pentru a le şi utiliza în timp real, astfel încât să fie efectivă supravegherea cu pricina.

 

S.D.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.