Din toamnă, Buzăul ar putea avea o situație clară a imobilelor cu risc seismic. Așa promite conducerea Inspectoratului Teritorial în Construcții care susține că în acest moment în județ există 44 de clădiri cu risc seismic, evaluate în anii 90, situație care însă nu mai are nici o legătură cu realitatea.
De aceea, conducerea Inspectoratului în Construcţii a cerut autorităţilor să inventarieze toate clădirile care ar putea ceda la un seism, de operaţiune trebuind să se ocupe Consiliul Judeţean şi primăriile din judeţul Buzău. În septembrie, Consiliul Județean și primăriile din județul Buzău ar trebui să aibă toate datele referitoare la imobilele cu risc seismic.
”Inspecția în Construcții a demarat de la sine, fără să avem un ordin de sus după cutremurele din Japonia, o acțiune împreună cu Consiliul Județean, Primăria Buzău și cu primăriile din județ, în legătură cu obligativitatea acestora privind inventarierea clădirilor cu risc seismic, și în acest sens am trimis adrese Consiliului Județean care are obligativitatea să inventarieze clădirile de locuit proprietate privată sau cele ale instituțiilor publice, să le facă un inventar și să le cuprindă într-o listă care va fi prevăzută ca finanțare, anul viitor, în ceea ce privește proiectarea, verificarea și începerea consolidării. La fel și pentru primării, pentru construcțiile cu regim de înălțime mai mare decat P+3. Bănuiesc că în septembrie se va finaliza această inventariere a clădirilor cu risc”, a declarat inspectorul-șef al Inspectoratului Teritorial în Construcții Buzău, Adrian Hernic.
Autoritățile din domeniul construcțiilor susțin că odată aflată starea imobilelor cu risc seismic ar putea veni şi bani pentru reabilitarea lor. Anul viitor, Guvernul ar putea aloca fonduri pentru ca aceste clădiri să nu ajungă să ucidă oameni, în cazul unui seism.
Acest lucru nu este însă sigur. Singurul aspect cert, în urma inventarierii acestor clădiri, este acela că experţii în siguranţa construcţiilor vor avea un nou prilej de a-şi rotunji veniturile. În judeţul Buzău, puţini sunt cei specializaţi în expertizarea imobilelor, astfel că ei vor avea cu siguranţă de lucru. Aceasta în timp ce oamenii care locuiesc ori lucrează în clădirile şubrede vor trebui să se roage la Cel de Sus pentru ca nu cumva un cutremur să-i prindă în imobilele nesigure.

Cristina DINULESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.