Medicii din Spitalul Județean Buzău s-au întâlnit astăzi cu președintele Consiliului Județean, Victor Mocanu, pentru a încerca să găsească soluții care să atenueze tensiunea iscată între cele două părți după ce sociasl democratul i-a acuzat pe medici că iau șpagă și că-și tratează de sus pacienții în timp ce cu aparținătorii bolnavilor nu există comunicare.
La întâlnirea de astăzi au luat parte sefii de secții din spital, reprezentanții Colegiului Medicilor și conducerea celei mai mari unități spitalicești. După aproape două ore de discuții, participanții s-au declarat mulțumiți de subiectele dezbătute dar nu se poate spune că toate problemele și-au găsit rezolvare.
La ieșirea de la întâlnirea cu medicii, președintele Consiliului Județean Buzău, Victor Mocanu s-a declarat mulțumit de rezultatul discuției și de soluțiile identificate și a ținut să precizeze acum că principalele probleme din Spitalul Județean Buzău sunt cauzate de lipsa personalului medical.

„A fost o discuție destul de consistentă și la obiect care să ne arate problemele cu care ne confruntăm și să vedem ce soluții găsim pentru ca serviciile medicale prestate de spitalul Buzău sa fie la nivelul așteptărilor populației. Cred că marea problemă a spitalului este aceea a personalului foarte redus și din această cauză având în vedere numărul mare de solicitări face cu greu față la intervențiile pe care le realizează. Împreună am reușit să găsim soluții și unele le putem pune în aplicare de mâine iar altele în câteva luni sau mai mult. Am promis conducerii că începând de mâine tinerii medici care doresc să vină să lucreze la Buzău vor avea cazare gratuită și ne vom hotărî să asigurăm și o masă caldă pentru medici. Sperăm ca astfel mai mulți medici să vină la Buzău să își desfățoare activitatea”, a declarat președintele Consiliului Județean, Victor Mocanu.
Mocanu a ținut să precizeze că medicii nu au așteptat neapărat scuze din partea sa și că în special au dorit să fie ascultați în pivința greutăților cu care se confruntă. De asemenea, președintele Consiliului Județean a măturisit ca abia acum a înțeles problema medicilor rezidenți care vin și ocupă posturile dar care nu profesează de fapt în spitalul din Buzău iar acest lucru ar cauza o serie de probleme. Conform președintelui Consiliului Județean în urma discuțiilor de astăzi nu s-ar mai pune neapărat problema demisiilor dar în schimb ar trebui ca la Unitatea de Primire Urgențe să se mai angajeze cel puțin trei medici și să se identifice un nou spațiu.

Și șeful secției UPU, medicul demisionar Bogdan Cojocaru a recunoscut că întâlnirea cu Victor Mocanu a fost apreciată de medici dar că soluțiile găsite sunt deocamdată doar la nivel declarativ. Mai mult, Bogdan Cojocaru a precizat că din punctul său de vedere lucrurile au rămas la fel și va lua o decizie în urma consultării și celorlalți colegi care și-au depus demisiile săptămâna trecută.
„A fost o întâlnire cu președintele Consiliului Județean iar medicii au apreciat acest lucru însă din punctul meu de vedere lucrurile au rămas la nivel declarativ, cu bune intenții, dar fără eficacitate și nu cred ca lucrurile să se schimbe foarte mult. O să ne adunăm colegii de la UPU și o să decidem ce avem de făcut dar nu sunt prea optimist pentru că eu cred că se va rămâne cu aceiași medici și aceeași încărcătură de muncă și asta a fost problema de la care am plecat pe lângă declarațiile domnului Mocanu. Nu contest că domnul președinte are intentii bune dar poate nu totul depinde de el. Pe de alta parte, aud și eu că în alte judete s-a mai putut face câte ceva și mă întreb la Buzău de ce nu s-a facut?” a declarat medicul Bogdan Cojocaru.

În asentiment cu medicul Cojocaru este și managerul Spitalului Județean Buzău, medicul Dorel Nicolescu care, spre deosebire de săptămâna trecută, a fost mai reținut în a face declarații despre demisiile medicilor buzoieni.
„ Intâlnirea de astăzi a fost ca o analiză a nemulțumirilor ivite în rândul colegilor noștri, s-a cam văzut pe unde a fost buba și am încercat să găsim soluții pentrut remediere. Lumea este mai calmă, nu se mai pune neapărat problema demisiilor și chiar există sentimentul de a se renunța la ele. Pe de altă parte, noi împreună cu Consiliul Județean trebuie să găsim soluții pentru remedierile pe care noi le putem aduce în sistem. Ne confruntăm cu o lipsă acută de personal iar acest lucru se resimte în primul rând asupra bolnavului care fiind nevoit să aștepte foarte mult îi este indusă ideea că se așteaptă de la el diverse sume de bani sau mai știu eu ce și este firesc ca oamenii să aibă acest sentiment”, a declarat managerul Spitalului Județean Buzău, medicul Dorel Nicolescu.
În final, directorul celei mai mari unități spitalicești din județ a ținut să precizeze că deși în Spitalul Județean ar figura, pe hârtie, 120 de medici angajați, în realitate numărul lor ar fi undeva la jumătate, restul fiind în diverse stadii de pregătire în diferite clinici universitare în timp ce alții sunt în concediu de creștere a copilului.

Ciprian STERIAN

2 COMENTARII

  1. dupa ce a dat cu noroi in doctori , i.a acuzat pe nedrept si toate cele , a aflat si el care sunt cu adevarat probleme adevarate si reale din spital. dar cam tarziu..in atatia ani se putea face ceva mai mult , nu crede.ti ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.