Incendiu Traian Vuia-4
Pompierii au avut mult de lucru în ultimele zile, din cauza coșurilor de fum defecte. Din fericire, în nici unul dintre incendii nu s-au înregistrat victime omenești, pierderile fiind doar la nivel de pagube materiale.

Unul dintre incendii a avut loc luni după amiază la o locuință din municipiul Râmnicu Sărat. La faţa locului s-a deplasat un echipaj din cadrul Detaşamentului de Pompieri Râmnicu Sărat cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă. Ajuns la faţa locului, acesta a constatat că incendiul se manifesta la o bucătărie, ameninţând să se extindă la întreaga locuinţă.
Pentru stingere şi protejare s-a dispus un dispozitiv circular, incendiul fiind lichidat în limitele găsite. Cercetările efectuate la faţa locului au relevat faptul că evenimentul a fost, cel mai probabil, provocat de coşul de fum necurăţat de funingine.

Un alt incendiu a avut loc luni seară la o locuință din comuna Râmnicelu. Polițiștii au stabilit că focul se manifesta în camera centralei termice, existând pericolul propagării şi la celelalte încăperi. Forţele au localizat şi lichidat cu operativitate incendiul, limitând considerabil pagubele materiale. Valoarea estimată a pagubelor nu a depăşit 2000 de lei, în timp ce cea a bunurilor salvate a ajuns la circa 50000 de lei. Ca şi cauză probabilă s-a stabilit că incendiul a fost provocat de coşul de fum amplasat ori neprotejat termic faţă de materialele combustibile.

Din situaţia statistică întocmită şi analizată la nivelul inspectoratului pe luna în curs rezultă că aproximativ 70% din numărul de incendii au avut ca sursă probabilă de aprindere sistemele de încălzire defecte sau cu improvizaţii.

Având în vedere numărul crescut de incendii, temperaturile scăzute pe timpul nopţii, precum şi faptul că recentul cutremur din zona seismică Vrancea ar fi putut afecta hornurile şi coşurile de fum, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Buzău recomandă cetăţenilor care utilizează la încălzirea locuinţelor sobe sau aparate ori mijloace electrice de încălzire, să ia următoarele măsuri minime de prevenire a incendiilor de locuinţe:
– Asiguraţi verificarea, curăţarea şi repararea, dacă este cazul, a coşurilor de fum de către o persoană specializată;
– NU folosiţi decât materialul combustibil pentru care a fost destinată soba şi evitaţi supraîncărcarea acesteia;
– NU folosiţi soba decât cu uşiţa închisă;
– Aşezaţi o tăviţă metalică în faţa sobei, în dreptul uşiţei;
– NU aşezaţi în apropierea sobei sau pe aceasta materiale combustibile;
– Stingeţi focul din sobă înainte de a părăsi locuinţa;
– NU adormiţi niciodată cu soba aprinsă;
– Verificaţi integritatea aparatelor şi mijloacelor de încălzire electrice, iar în cazul în care acestea sunt defecte, reparaţi-le cu ajutorul unui specialist sau cumpăraţi-vă altele noi;
– NU aşezaţi aparatele de încălzire electrice în apropierea materialelor combustibile;
– NU aşezaţi materiale combustibile pe mijloacele de încălzire electrice;
– Decuplaţi aparatele de încălzire electrice înainte de a părăsi locuinţa sau de a adormi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.