Serviciile Publice de Asistență Socială ale primăriilor din județ trebuie să finalizeze în aceste zile anchetele sociale la copiii ai căror părinți sunt plecați la muncă peste graniță și care i-au lăsat în grija bunicilor sau a altor rude apropiate.
Vizitele asistenților sociali nu se încheie aici. Ei trebuie să meargă periodic la copiii lăsați în grija bunicilor sau a altor rude pentru a se asigura că aceștia sunt îngrijiți așa cum se cuvine.
De asemenea, persoana care se ocupă de creșterea și îngrijirea unui copil cu părinte/părinți plecat/plecați la muncă în străinătate are obligația de a pune la dispoziția serviciului public de asistență socială toate datele și informațiile pe care le deține cu privire la adresa la care pot fi contactați părinții în străinătate și de a face dovada că menține legătura cu aceștia, se arată în actul normativ. Nu în ultimul rând, părinții sunt obligați să notifice cu 40 de zile înainte dea părăsi țara că intenționează să plece la muncă în afara granițelor, în caz contrar amenda fiind cuprinsă între 500 și 1000 de lei.
La nivelul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Buzău, administrațiile publice locale au raportat un număr de 1527 de copii lăsați de părinți în grija rudelor, însă se presupune că numărul acestora este mult mai mare la nivel de județ. Printre localitățile cu cel mai mare număr de părinți plecați la muncă peste hotare se numără orașul Nehoiu unde 75 de copii au rămas acasă, orașul Pătârlagele cu 127 de copii lăsați în grija rudelor și comuna Cochirleanca, cu 145 de copii ai căror părinți sunt plecați la muncă peste hotare.
Conform primarului comunei Cochirleanca, Ilie Nicolae, majoritatea copiilor sunt lăsați de părinți în grija bunicilor iar acestora le sunt asigurate de părinți toate condițiile pentru a putea urma cursurile.
„Serviciul de Asistență Socială al Primăriei Cochirleanca a demarat de mai multă vreme anchetele sociale la familiile unde există copii ai căror părinți sunt plecați la muncă peste granițe și nu există probleme în asigurarea condițiilor pentru ca aceștia să frecventeze cursurile școlii. De-a lungul timpului nu au existat decât câteva cazuri de abandon școlar însă în general părinții trimit în țară bani sau toate cele necesare. Majoritate localnicilor din Cochirleanca plecați la muncă în străinătate își desfășoară activitatea în agricultură în Cipru dar există și localnici plecați în Italia sau Spania”, a declarat primarul comunei Cochirleanca, Ilie Nicolae.
În urma vizitelor și a rezultatelor cuprinse în anchete, reprezentanții serviciilor de asistență socială dar și cei ai unităților școlare sunt împuterniciți de lege să ia o serie de măsuri.
Astfel, dacă se constată că randamentul școlar al copilului cu părinții plecați în străinătate este în scădere, învățătorul/dirigintele copilului este obligat să ceară sprijinul consilierului școlar. Dacă după trei luni de la înscriere, situația școlară și integrarea copilului în mediul școlar nu se îmbunătățesc, acesta trebuie să solicite sprijinul consilierilor școlari ai Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională. În situația în care există suspiciuni cu privire la starea emoțională a copilului, trebuie să se ceară sprijinul unui psiholog, pentru includerea într-un program de consiliere. Dacă asistenții sociali au suspiciuni că există situații de abuz, neglijare sau rele tratamente, acesta trebuie să sesizeze Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC). De asemenea, DGASPC trebuie să intervină în cazul în care se constată afilierea copilului la un grup de prieteni cu comportament infracțional. Dacă se constată degradarea sănătății copilului, asistentul social contactează medicul de familie și solicită sprijinul acestuia pentru verificări medicale.