
După aproape trei luni de vacanţă, elevii revin de luni la cursuri. Şcoala începe în 16 septembrie, iar elevii vor intra în vacanţa de vară după 36 de săptămâni de cursuri, în 20 iunie, semestrele fiind împărţite în mod egal.
Prima vacanţă va fi din 2 până în 10 noiembrie 2013, pentru elevii din învăţământul primar şi pentru copiii de la grădiniţă. Vacanţa de iarnă va începe sâmbătă 21 decembrie 2013 şi se va încheia duminică 5 ianuarie 2014. Cursurile semestrului întâi vor fi reluate în 6 ianuarie şi se vor încheia pe 31 ianuarie, iar între 1 şi 9 februarie elevii vor avea vacanţa intersemestrială.
Semestrul al doilea va începe în 10 februarie şi se va încheia în 20 iunie. Un element de noutate în acest an şcolar este acela că elevii vor avea liber şi în a treia zi de Paşti. Vacanţa de primăvară va începe sâmbătă 12 aprilie şi se va încheia marţi 22 aprilie, după a treia zi de Paşti.
Programul „Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!” va fi organizat în săptămâna 7-11 aprilie 2014, când elevii vor participa la activităţi extracurriculare şi extraşcolare.
Noutăţile anului şcolar care începe la 16 septembrie
Noul an şcolar aduce mai multe schimbări, dintre care cele mai importante sunt creşterea ponderii mediei la Evaluarea Naţională la 75 la sută, faţă de 50 la sută cât a fost până acum, şi reducerea la 25 la sută a ponderii notelor din ciclul gimnazial pentru admiterea la liceu, pregătirea bacalaureatului din prima zi de şcoală, introducerea simulării bacalaureatului la clasa a XI-a şi evaluarea periodică la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a.
Decizia de a schimba formula de calculare a mediei de admitere la liceu a fost luată după ce în 25 de judeţe, respectiv în 59,52 la sută din totalul unităţilor de învăţământ, s-au constatat diferenţe între 2 şi 2,5 puncte între mediile mari din gimnaziu şi cele mici obţinute de elevi la Evaluarea Naţională, în alte şase judeţe diferenţele fiind mult mai mari.
Pe lângă această schimbare, toate unităţile de învăţământ unde diferenţele de notare au fost mari sau unde numărul de elevi cu medii de promovare a fost scăzut vor fi monitorizate constant.
Din noul an şcolar vor fi introduse controale care vor urmări prezenţa la şcoală, ce se întâmplă în clasă şi modul în care decurge evaluarea. Primele controlate, chiar din septembrie-octombrie, vor fi şcolile unde au fost variaţii foarte mari între evaluările la clasă şi rezultatele de la Evaluarea Naţională.
Repartizarea în liceu fără examen, numai pe baza mediei de admitere, aduce de patru ani în clasa a IX-a mii de şcolari cu medii de repetenţie, pe care unii profesori încearcă să-i ridice, prin mari eforturi, la note de 5, dar pentru care, în majoritate, finalul este un bacalaureat ratat.
În clasa a VIII-a, la evaluarea naţională, notele primite din milă în gimnaziu şi-au spus cuvântul. Elevii cu medii de 6 sau chiar 7 în clasele V-VIII au luat, la primul test important din viaţa lor, note de 1, 2 sau 3, care le-au coborât media de admitere în liceu sub nivelul celei de repetenţie, adică sub 5.
Ulterior, în liceu, majoritatea miilor de elevi admişi cu medii de repetent nu au putut recupera lipsa de pregătire. Chiar şi cele câteva zeci de elevi care s-au ridicat cu greu spre 5 şi chiar au promovat an de an au ajuns, la sfârşitul clasei a XII-a, în faţa unei misiuni imposibile: bacalaureatul, pe care nu l-au putut lua chiar şi cu subiecte diferenţiate.
Autorităţile recunosc că este jenant să declari admis în liceu un elev cu media de admitere sub 5 şi susţin că situaţia s-ar putea schimba în bine numai prin modificarea reglementărilor în vigoare.
Din punctul de vedere al părinţilor, problema ar putea fi rezolvată prin reintroducerea examenului de admitere în liceu.
O noutate a anului şcolar care începe la 16 februarie este aceea că, în calcularea mediei de admitere în liceu, media de la Evaluarea Naţională va reprezenta 75 la sută, faţă de 50 la sută în anii trecuţi, scăzând astfel la 25 la sută ponderea notelor din ciclul gimnazial.
Evaluarea naţională din 2014 a elevilor din clasa a VIII-a se va desfăşura la aceleaşi discipline ca cele din acest an, elevii vor susţine examenele sub supraveghere video, iar repartizarea computerizată în licee va avea loc în trei etape.
Cursurile la clasa a VIII-a se vor încheia în 13 iunie 2014, iar în perioada 16-18 iunie va avea loc înscrierea la Evaluarea Naţională.
Candidaţii vor susţine probele scrise în 23 iunie la Limba şi literatura română, în 24 iunie la Limba şi literatura maternă şi în 25 iunie la Matematică. Rezultatele vor fi afişate în 27 iunie, până la ora 16.00, iar contestaţiile vor fi depuse între orele 16.00 şi 20.00. În perioada 28-30 iunie vor fi soluţionate contestaţiile, iar în 1 iulie vor fi afişate rezultatele finale.
Şi la evaluarea naţională din 2014 elevii vor fi supravegheaţi în sălile de examen cu camere video. De asemenea, sălile în care se descarcă şi se multiplică subiectele, precum şi cele în care se preiau şi se depozitează lucrările scrise trebuie să aibă camere de supraveghere.
Programele pentru disciplinele la care va fi susţinută Evaluarea Naţională din 2014 sunt aceleaşi cu cele din ultimii trei ani, respectiv cele aprobate în 2010 prin ordin al ministrului Educaţiei.
Repartizarea computerizată în licee va avea loc în trei etape. În prima etapă de admitere se pot înscrie candidaţii din seria curentă, precum şi cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2014-2015.
Din 4 până în 8 iulie vor fi completate opţiunile în fişele de înscriere de către absolvenţii clasei a VIII-a şi de către părinţii acestora, asistaţi de diriginţi, şi vor fi verificate fişele editate de calculator, pentru corectarea eventualelor greşeli.
După ce baza de date va fi verificată de Comisia Naţională de Admitere, în 15 iulie va avea loc repartizarea computerizată a absolvenţilor înscrişi în prima etapă. Listele cu candidaţii vor fi afişate în 16 iulie la şcolile în care elevii au învăţat şi la liceele la care au fost repartizaţi, iar până în 25 iulie pot fi depuse dosarele de înscriere.
A doua etapă de admitere va avea loc în perioada 16 -31 iulie. În perioada 16-21 iulie vor fi completate fişele de opţiuni de către candidaţii care nu au participat la prima repartizare şi de către cei care au rămas nerepartizaţi.
Repartizarea computerizată a candidaţilor din etapa a doua de admitere va avea loc în 24 iulie, în aceeaşi zi urmând să fie afişate listele la şcoli şi licee. Candidaţii repartizaţi vor putea depune dosarele de înscriere la licee în perioada 24-25 iulie.
În 25 iulie, liceele vor transmite situaţia locurilor rămase libere în urma înscrierii candidaţilor admişi în cele două etape, iar în perioada 28-31 iulie vor fi rezolvate, de către comisia judeţeană de admitere, situaţiile speciale, respectiv cele privind candidaţii care nu şi-au depus dosarele de înscriere în termen şi cei care nu au participat la primele două etape.
În etapa a treia de admitere în licee, repartizarea computerizată va avea loc în 4-5 septembrie, pentru elevii care nu au participat la nicio repartizare, care nu au fost repartizaţi în etapele anterioare, care nu s-au înscris în perioada prevăzută de metodologie sau care şi-au încheiat situaţia şcolară mai târziu.
Pentru învăţământul seral şi cel cu frecvenţă redusă, admiterea este programată în perioada 1 mai – 25 iulie. Înscrierea la învăţământul seral sau cu frecvenţă redusă a candidaţilor din seriile anterioare va avea loc în 22 şi 23 iulie, iar repartizarea, în perioada 23-25 iulie.
Bacalaureatul din 2014 – susţinut la aceleaşi probe ca cele din 2013
Examenul de bacalaureat din 2014 va fi susţinut la aceleaşi probe ca cele din acest an, în perioada 10-27 iunie candidaţii vor fi evaluaţi la probele orale, iar din 30 iunie până în 4 iulie vor fi testaţi la probele scrise, rezultatele finale urmând să fie afişate în 11 iulie.
Prima sesiune a examenului de bacalaureat va avea loc în perioada iunie – iulie, candidaţii putând să se înscrie din 26 până în 30 mai. Cursurile la clasele a XII-a şi a XIII-a se vor încheia în 30 mai 2014.
Examenul de bacalaureat din 2014 începe în 10 iunie cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A), susţinută până în 12 iunie. În perioada 11-13 iunie va avea loc proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (proba B), urmată în 16-20 iunie de proba de evaluare a competenţelor digitale (proba D) şi în 23-27 iunie de proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C).
Probele scrise de la bacalaureat vor fi susţinute în 30 iunie la Limba şi literatura română (proba E a) şi în 1 iulie la Limba şi literatura maternă (proba E b). Testarea va continua în 2 iulie cu proba obligatorie a profilului (proba E c) şi în 4 iulie cu proba la alegere a profilului şi specializării (proba E d).
Rezultatele vor fi afişate în 7 iulie, până la ora 12.00, iar contestaţiile vor fi depuse în aceeaşi zi, între orele 12.00 şi 16.00, urmând ca în perioada 8-10 iulie să fie soluţionate. Rezultatele finale vor fi afişate în 11 iulie.
A doua sesiune a examenului de bacalaureat din 2014 va avea loc în perioada august-septembrie, înscrierile fiind programate din 14 până în 18 iulie.
În 18-19 august va avea loc atât evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română cât şi cea la limba maternă, în 19-20 august – evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională şi în 21-22 august – evaluarea competenţelor digitale.
Din 25 august vor începe probele scrise, prima testare fiind la Limba şi literatura română, urmată în 26 august de Limba şi literatura maternă, 27 august –
proba obligatorie a profilului şi 29 august – proba la alegere a profilului şi specializării.
Primele rezultate vor fi afişate în 1 septembrie, până la ora 12.00, iar contestaţiile vor fi depuse între orele 12.00 şi 16.00. În 2-3 septembrie vor fi soluţionate contestaţiile, iar în 4 septembrie vor fi afişate rezultatele finale.
Mediafax