Aproximativ 4.000 de preșcolari din județul Buzău vor beneficia de tichete valorice dacă vor frecventa grădinița, conform unui act normativ adoptat de Guvern, care a intrat în vigoare luni. Conform documentului, fiecare copil va primi tichete sociale în valoare de 50 de lei/lună, ce vor putea fi folosite de părinţi pentru a cumpăra celor mici mâncare, haine şi rechizite.

Stimulentele educaţionale se acordă copiilor din familii defavorizate dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:

 

– vârsta minimă a copilului este de 3 ani, împlinită oricând pe parcursul anului şcolar curent – copiii pot fi înscrişi la grădiniţă şi înainte să împlinească vârsta de 3 ani, dacă spaţiul o permite, dar devin eligibili în luna în care împlinesc vârsta de 3 ani;

– vârsta maximă a copilului este de 6 ani, împliniţi după data de 1 septembrie a anului şcolar curent;

– venitul lunar pe membru de familie este de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură.

 

În județul Buzău, conform estimărilor, sunt aproximativ 4.000 de preșcolari care ar trebui să primească tichetul de 50 de lei. Pentru aceasta însă trebuie ca primăriile împreună cu directorii unităților de învățământ să stabilească listele cu preșcolarii care se încadrează în criteriile de acordare a  stimulentului educațional. Dar, ca orice lege nouă, mulți dintre cei care ar trebui să se îngrijească de aplicarea ei nu cunosc foarte bine pașii ce trebuie urmați.

Tocmai de aceea, Prefectura Buzău împreună cu reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean și cu membrii Asociației OvidiuRo au organizat întâlniri cu primarii localităților buzoiene și cu directorii unităților școlare pentru a le explica ce au de făcut.

În județul Buzău, la Cândești a existat anul trecut un centru pilot unde Asociația OvidiuRo a implementat cu succes o variantă a programului care a stat de altfel la baza Legii 248/2015.

Pentru a beneficia de stimulentul financiar, un preșcolar cu vârsta între 3 și 6 ani trebuie să aibă prezență integrală la Grădiniță. Un copil  nu poate lipsi, fără a pierde tichetul valoric de 50 de lei, mai mult de trei zile pe lună învoit de părinți dar și cu scutire medicală dacă numărul de zile acordate de medic  nu depășește jumătate din zilele de școlarizare dintr-o lună.

Programul a debutat la nivel național la data de 1 februarie iar documentele necesare trebuie întocmite și depuse până la data de 10 februarie. Bonurile valorice pentru luna februarie urmează să fie decontate în perioada 5-15 martie.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.