Venera AXINTE

Doar 6000 de buzoieni s-au vaccinat în acest sezon împotriva gripei chiar dacă la nivelul Direcției de Sănătate Publice Buzău există în stoc peste 12.000 de doze de vaccin. Spre deosebire de anii anteriori, o scădere a numărului de personae vaccinate s-a constatat inclusiv în rândul personalului sanitar, iar acest lucru determină D.S.P. să intensifice acțiunile de conștientizare a populației în privința necesității vaccinării.
Potrivit directorului DSP Buzău, medicul Venera Acsinte, la nivelul județului Buzău se constată, comparativ cu anii trecuți, o scădere semnificativă a numărului persoanelor care s-au imunizat până acum împotriva gripei de sezon. Șeful DSP a adăugat că dezinteresul populației pentru serul antigripal se constată inclusiv la personalul sanitar și la persoanele cu vârste de peste 65 de ani care în anii trecuți solicitau imunizarea încă de la debutul campaniei de vaccinare.
Potrivit directorului DSP Buzău, dezinteresul populației pentru vaccinarea împotriva gripei de sezon este îngrijorător în condițiile în care în urma complicațiilor gripei se poate ajunge chiar la deces.
Un alt motiv de îngrijorare al autorităților sanitare este legat de faptul că în Europa, activitatea virusurilor gripale s-a intensificat în ultima vreme și drept urmare nu este exclus ca un val de îmbolnăviri șă ajungă curând și în județul nostru.
” Activitatea gripei este la o intensitate joasă în țara noastră, nu s-au înregistrat până acum cazuri de gripă nici în țară nici în județul Buzău. Deoarece există în Europa evidențe că activitarea virusurilor gripale tinde să crească, DSP Buzău își intensifică acțiunea de recomandare la persoanele eligibile din cele cinci categorii de risc. Le atragem atenția că gripa nu e o răceală obișnuită, nu e guturai. Gripa se tratează în condiții de spital. Trebuie să acționăm acum pentru că vaccinarea e cel mai bun mijloc de apărare iar una dintre complicațiile gripei este decesul. ”, a declarat luni directorul DSP Buzău, medical Venera Acsinte.
Conform sursei citate, de la debutul campaniei de imunizare împotriva gripei, la Buzău, s-au vaccinat doar 6.171 de persoane în timp ce Ministerul Sănătății a trimis în teritoriu până acum, peste 12.900 de doze de ser. Potrivit lui Acsinte, dezinteresul pentru vaccinarea se constată inclusiv la personalul sanitar astfel că astăzi, DSP Buzău va face adresă oficială prin care va solicita managerilor spitalelor să intensifice vaccinarea antigripală în rândul personalului.
”Personalul sanitar trebuie să se vaccineze. Sunt cei care pot prelua boala cu ușurință și o pot transmite”, a adăugat medical Venera Acsinte.
La nivelul județului Buzău, în cazul a 30 de mii de persoane se recomandă vaccinarea împotriva gripei, fiind vorba despre persone cu afecțiuni medicale cronice, gravide, personal sanitar, personae instituționalizate și cele care acordă asistență în centre de plasament, dar și bătrânii de peste 65 de ani.
Din totalul celor circa 4.400 de cadre sanitare existe la nivelul județului Buzău, s-au vaccinat împotriva gripei mai puțin de 1.800.

C.D.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.