Gradinita-3
Peste 660.000 de locuri sunt, pentru anul şcolar 2015-2016, în grădiniţele de stat din țară, la grupele mică, mijlocie şi mare, începând de luni putând fi înscrişi copiii nou-veniţi, cu vârste între 3 şi 6 ani, a anunţat Ministerul Educaţiei.
Potrivit calendarului privind cuprinderea copiilor cu vârste între 3 şi 6 ani în învăţământul preşcolar, luni începe etapa înscrierii copiilor care merg la grădiniţă pentru prima dată din toamnă. În paralel, începând din 27 aprilie se desfăşoară reînscrierea în anul şcolar 2015-2016 a copiilor care au fost şi în acest an în învăţământul preşcolar.

Pentru anul şcolar 2015-2016 au fost alocate 665.000 de locuri în învăţământul preşcolar, la grupele de vârstă mică, mijlocie şi mare, Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice solicitând inspectoratelor şcolare judeţene şi Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti să asigure toate măsurile necesare finalizării până la 1 august a tuturor procedurilor de înscriere şi reînscriere. La Buzău, conducerea Inspectoratului Școlar dă asigurări că toți copiii de vârstă mică vor putea fi înscriși și vor frecventa cursurile unei grădinițe. Din experiența anilor trecuți, părinții se înghesuie la grădinițele din centrul Buzăului, alții își înscriu copiii în mai multe locuri, și de aici se conturează ideea că locurile în unitățile pentru preșcolari ar fi insuficiente. Reprezentanții IȘJ Buzău susțin însă că nici un copil nu va rămâne pe dinafară în anul școlar următor.

Conducerile unităţilor de învăţământ preşcolar trebuie să afişeze câţi copii pot fi înscrişi, în funcţie de capacitatea instituţiei, care este numărul de locuri aprobat prin planul de şcolarizare pentru anul şcolar 2015-2016, pe grupe de vârstă, şi criteriile generale stabilite de Consiliul de administraţie pentru înscrierea copiilor. De asemenea, vor fi afişate numărul copiilor reînscrişi şi a celor înscrişi zilnic, în perioada stabilită.

Perioadele de înscriere şi reînscriere, precum şi orarul aferent sunt stabilite de conducerile unităţilor de învăţământ şi trebuie afişate la loc vizibil, în fiecare grădiniţă, pentru a fi cât mai accesibile părinţilor. În măsura în care este posibil, aceste informaţiile vor fi publicate şi pe site-urile grădiniţelor şi, eventual, pe site-ul inspectoratului şcolar judeţean, a precizat Ministerul Educaţiei, într-un comunicat de presă.

Înscrierile pot continua şi după data de 1 august, în limita locurilor disponibile. După finalizarea etapei de reînscriere, ocuparea locurilor libere se va face în ordinea descrescătoare a grupelor de vârstă – grupa mare (copii de 5 ani), grupa mijlocie (copii de 4 ani) şi grupa mică (copii de 2-3 ani).

Locurile libere vor fi ocupate şi pe baza criteriilor generale de departajare, pe care grădiniţele le aplică atunci când există mai multe solicitări decât numărul de locuri, printre acestea fiind apropierea de domiciliul copilului, existenţa unui frate al copilului înmatriculat în acea grădiniţă, părinte unic întreţinător de familie sau încadrarea în grad de handicap a copilului, înscrisă într-un certificat medical.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.