Angela MAZDRAG
Medicii de familie trag încă un semnal de alarmă asupra problemelor ce nu se mai termină în funcționarea cardului de sănătate.
Halatele albe din Buzău în funte cu dr. Angela Mazdrag, președinte al Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie, au transmis o scrisoare deschisă președintelui CNAS prin care cer ca medicii să nu fie sancționați dacă sunt nevoiți să acorde servicii medicale în afara cardului de sănătate.
„Din cauza multiplelor probleme apărute ca urmare a blocării frecvente a sistemului informatic e-Card al CNAS, cu imposibilitatea de a acorda servicii medicale asiguraţilor şi a declaraţiilor în contradicţie cu prevederile legislative, vă solicităm completarea Ordinului nr. 388/186/2015 la art.1 alin. 3 cu specificaţia că *medicii de familie nu vor fi sancţionaţi* prin imputări sau neplata serviciilor în cazul acordării serviciilor medicale persoanelor fără card operaţional“, se arată în scrisoarea adresată de medicii de familie conducerii CNAS.
„Funcţionarea sistemului informatic e-Card este în totalitate în responsabilitatea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Vă solicităm să dispuneţi către toate Casele Judeţene de Asigurări aflate în subordinea CNAS să stabilească persoane de contact din cadrul departamentelor IT responsabile cu aceste atribuţii de a debloca toate cardurile blocate din judeţ. De asemenea solicităm ca programul şi datele de contact ale persoanelor desemnate să fie trecute pe site-ul fiecărei case judeţene şi la intrarea în aceste instituţii, spre informarea tuturor pacienţilor asiguraţi. Medicii oferă pacienţilor servicii medicale programate de care au nevoie, nu trebuie să piardă timpul cu deblocări de carduri”, se mai arată în scrisoarea adresată Casei Naţionale de Asigurări.
De asemenea, patronatul medicilor de familie mai solicită precizarea oficială cu privire la activarea sau nu a cardului primit de o persoană care este neasigurată în sistemul informatic şi ca, odată cu validarea e-rp cu cardul, casele de asigurări să renunţe în a mai solicita şi formular de reţetă pe hârtie, „reţeta putând fi găsită cu ajutorul cardului utilizat şi în farmacii”.
Potrivit dr. Angela Mazdrag, la Buzău, la acest moment, sistemul funcționează dar sunt foarte multe carduri care au fost activate iar acum apar ca fiind nevalide, pacienții fiind extrem de nemulțumiți și pe bună dreptate, întrucât vin la medicul de familie dar nu-și pot ridica rețetele din cauza cardurilor care apar ca nevalide.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.