alunecari1

Reprezentanții Instituţiei Prefectului au discutat, joi, cu membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgentă precum și reprezentanţi ai Universităţii Tehnice de Construcţii Bucureşti, Facultatea de Hidrotehnică, ai Academiei Române, Institutul de Geografie, ai S.C. Hidroelectrica S.A – Sucursala Hidrocentrale Curtea de Argeș, ai Administraţiei Naţionale “Apele Române” și ai primăriei Gura Teghii pe marginea alunecării de teren produse în localitatea Gura Milii care a blocat albia râului Bâsca Mare.
În urma discuțiilor, Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgență a decis adoptarea unui plan de măsuri pentru stabilizarea alunecării de teren, plan ce urmează a fi dus la îndeplinire cu fonduri alocate prin intermediul Administraţiei Bazinale de Apa Buzău – Ialomiţa.
În primă fază reprezentanții ocolului silvic vor trebuie să se ocupe de degajarea masei lemnoase antrenate în alunecarea de teren astfel încât la o eventuală creștere a debitului de apă buștenii să nu fie antrenați în aval și să producă alte pagube.
Ulterior toți reprezentanții instituțiilor implicate vor trebui să facă o evaluare a costurilor ce țin de refacerea fiecărei porțiuni administrate astfel încât în maxim o săptămână să se cunoască exact care ar fi valoare fondurilor ce trebuie alocate de Guvern astfel încât situația să revină la normal.
În tot acest timp reprezentanții Universităţii Tehnice de Construcţii Bucureşti în colaborare cu Institutul de Geografie vor trebui să identifice soluția tehnică cea mai viabilă pentru ca zona calamitată să fie adusă la stadiul inițial iar alunecarea versantului să fie stopată.
În data de 15 iulie o bucată de versant de pe muntele Cernatu, s-a prăbușit în albia râului Bâsca Mare obturând cursul de apă. Alunecările de teren au continuat și în zilele următoare obturând complet albia râului și formând un lac de acumulare în care s-a strâns o mare cantitate de apă în condițiile în care debitul râului Bâsca Mare este în aceste zile extrem de scăzut. La vederea acestor efecte, autoritățile au intrat în alertă mai ales că meteorologii au anunțat câteva zile cu ploi puternice pe raza Buzăului iar o creștere bruscă a debitului de apă al râului Bâsca Mare ar putea duce la spargerea barajului format în urma alunecării de teren și implicit la inundarea zonei prin scurgerea cantității de apă acumulate .
Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.