Jurământ cu repetiție în Consiliul Local Municipal

0
1484

Jurământ cu repetiție în ședința extraordinară a Consiliului Local Municipal programată vineri dimineață la Primăria Buzău. Noul consilier promovat pe listele ALDE Buzău după retragerea sprijinului politic pentru Mihai Alexandru, Kati Orzea a depus jurământul de ales local de două ori pentru că, la prima strigare, secretarul Primăriei, Eduard Pistol a uitat să aducă Constituția și Biblia pe care  aleșii trebuie să jure la ceremonia de învestire.

După ce proaspătul consilier a mers și a citit jurământul de credință fără Constituție și Biblie mai multe voci din sală au întrebat dacă doamna adepta unui alt cult religios ceea ce i-a reamintit secretarului Primăriei că era de datoria sa să aducă Constituția și Biblia în sala de ședințe. Prin urmare Pistol a părăsit sala și a revenit după aproximativ un minut cu cele două cărți rugând-o pe Kati Orzea să repete jurământul conform prevederilor legale.

De altfel în graba sa secretarul Primăriei pare să fi mai comis si alte greșeli și nu este exclus ca jurământul depus de două ori de noul reprezentant ALDE să mai fie repetat și a doua oară. Conform legii constatarea încetării mandatului de consilier municipal al lui Mihai Alexandru ar fi trebuit făcută în cadrul primei ședințe ORDINARE de consiliu local municipal și nu în cadrul unei ședințe extraordinare.

Potrivit Legii nr 393/2004 privind statutul aleșilor locali

„În toate situațiile de încetare a mandatului înainte de expirarea duratei normale a acestuia consiliul local sau consiliul județean, după caz, adoptă în prima ședință ordinară, la propunerea primarului, respectiv a președintelui consiliului județean, o hotărâre prin care se ia act de situația apărută și se declară vacant locul consilierului în cauză”

Prin urmare nu este exclus ca hotărârea să fie anulată de prefectură sau să poata fi atacată în contencios administrativ iar hotăîrârile adoptate vineri să fie lovite de nulitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.