Buzăul are pestă porcină africană. Două focare de boală au fost confirmate la Pănătău și la Lunca. Autoritățile cred că virusul a fost adus de la Tulcea de un bărbat venit dintr-un focar, în vizită la fiica sa, la Pănătău. Prefectul județul Buzău face apel la populație să aibă încredere în instituțiile statului și anunță că animalele vor fi sacrificate punctual, în zonele de focar, nu în masă, cum s-a întâmplat în alte județe.

Potrivit directorului Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Buzău, Ciprian Botezatu, pesta porcină a fost confirmată duminică dimineaţă, în urma analizelor realizate la laboratorul national de referinţă, în două gospodării din satul Lunca-Pătâragele- şi la Pănătău, la porci din două gospodării aflate în cele două localităţi. O suspiciune de pestă porcină este şi într-o altă gospodărie din Pănătău, aflată la circa 300 -400 de metri de cea în care s-a confirmat boala, rezultatele testelor de laborator fiind aşteptate cel mai târziu în cursul zilei de luni.

Conform autorităţilor buzoiene, boala ar fi apărut după ce în urmă cu o lună într-un cătun din Pănătău, când ar fi venit în vizită la fiica sa un bărbat din Tulcea, de la Frecăței, unde a fost confirmată PPA. Acesta nu ar fi adus la Pănătău carne sau produse de carne, însă virusul se transmite și prin intermediul hainelor ori a autovehiculelor. La circa 2 săptămâni de la această vizită, un porc din gospodăria de la Pănătău ar fi început să prezinte semne de boală. Proprietarii au încercat timp de 2 zile tratarea lui, dar cum animalul nu dădea semne că-și revine, a fost sacrificat. Femeia I-a trimis o bucată de carne și mamei sale, în satul Lunca, ulterior și un animal de aici dând semne de boală. În final, virusul a fost confirmat în ambele gospodării.
”Avem pestă porcină confirmată din cauza unei neglijenţe a populaţiei care nu a luat nicio măsură să se protejeze, deşi ştim bine că suntem înconjuraţi, în judeţele limitrofe, de focare pestă. Oamenii sunt inconştienţi. Dacă nu ştim să ne luăm măsurile noastre de siguranţă, mai ales că suntem apropiaţi de Brăila, de Ialomiţa, de Ilfov, unde este pestă porcină, dacă nu ţinem cont de măsurile impuse de autorităţi, iată unde se ajunge. E păcat că după toate măsurile pe care le-am luat boala a ajuns şi la noi, e păcat să vină un inconştient din zonele cu boală și să se întâmple asta”, a declarat prefectul de Buzău, Carmen Ichim, în şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.
”Vreau să le transmit oamenilor că trebuie să aibă încredere în instituţiile statului, că vom face tot ce putem pentru ca prejudiciul să fie cât mai mic. Nu se va merge pe sacrificarea în masă a tututor porcilor, ca în alte judeţe. Vom lua măsuri concrete pe zone izolate”, a mai declarat prefectul de Buzău, Carmen Ichim.
La rândul său, directorul DSVSA Buzău, Ciprian Botezatu, a spus că este vorba despre focare de mici dimensiuni, care vor fi gestionate de DSVSA Buzău, şi că se speră ca în urma măsurilor care vor fi luate boala să nu se extindă.
”Buzăul este victima unei inconștiențe umane. La Buzău, ppa nu a apărut în localitățile aflate la limita cu Brăila sau cu Ialomița, unde e confirmată boala, ci a apărut în zona de munte, după ce într-o gospodărie a ajuns un bărbat din Tulcea, din localitatea Frecăței, undeva la începutul lunii august.”, a declarat Botezatu.
” Zonele în care sunt cele două focare sunt oarecum izolate, le putem controla bine, vom încerca să sacrificăm cât mai puține animale. Dacă se va impune sacrificarea preventivă va fi la un număr mic de animale, doar în comunitatea de case care sunt în zona focarelor. Vorbim de 2 localități unde efectivele de porci nu sunt mari și important e că aici nu avem ferme de suine”, a mai declarat Botezatu.
Directorul DSVSA Buzău a anunțat și o serie de măsuri pentru limitarea riscurilor de răspândire a virusului care decimează efectivele de porci: ”recensământul porcilor, însă nu intrăm în gospodăriile oamenilor, vom discuta cu ei, supravegherea clinică a suinelor, restricții sau chiar interzicerea circulației a animalelor cât și a persoanelor acolo unde e cazul. Personalul DSVSA nu va intra cu acele combinezoane albe, care au provocat atâtea reacții la nivel național. În exploatațiile unde sunt focare nu mai intră nu mai iese nici un animal. Punem dezinfectoare pietonale în exploatațiile respective, decontaminarea auto, de asemenea vom încerca dacă găsim resursele umane să facem o dezinfecție pe ulițele în care a fost confirmată boala.”, a spus Botezatu.
”A fost demarată și o anchetă a Poliției pentru a verifica informațiile conform cărora virusul a fost introdus în județul Buzău prin produse din carne provenite de la porcul dintr o zonă unde evoluează focare de ppa”, a mai transmis Instituția Prefectului, după ședința CJSU de duminică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.