După atâtea săptămâni de caniculă, fără strop de ploaie, şi după disperarea agricultorilor ale căror culturi au fost arse pe câmp, preoţii din Buzău au început să se roage în biserici pentru ca Dumnezeu să trimită ploi pe pământ.
În mai multe biserici din judeţ, week-end-ul trecut dar şi zilele următoare s-au ţinut slujbe speciale de invocare a ploii. Feţele bisericeşti atrag atenţia că nu doar cu atât îl vom determina pe Dumnezeu să ne trimită ploi, ci e nevoie de mai mult.
„Biserica Ortodoxa pe vreme de calamitate are slujbe speciale pentru liniștirea naturii și venirea ploii. Pentru a veni ploaie pe pământ este nevoie de multă rugăciune, să plângem noi oamenii pentru păcatele noastre că ne-am înrăit foarte mult, să ne apropiem de Dumnezeu și Dumnezeu va avea milă de popor și va trimite ploaie la vreme. Fără ploaie degeaba încearcă străinii să ne ajute pentru că nu avem bucuria pe care o dă o ploaie care înseamnă valută forte”, a declarat preotul Mihail Milea.
Este o certitudine că de ceva ani avem parte de o modificare a climei, cu ierni destul de grele și veri secetoase puse de oamenii de știință pe seama încălzirii globale. Cu toate acestea, feţele bisericeşti spun că și oamenii au partea lor de vină. Pe vremuri, în satele din Bărăgan se făceau adevărate procesiuni la care participa întreg satul și în acest fel ploile nu se lăsau foarte mult așteptate.
„În anii trecuți se făceau procesiuni prin sate cu icoane, cu sfinte moaște, cu popor, cu preoți în frunte și este nevoie să ne reluăm aceste tradiții creștinești de pocăință și de rugăciune intensă la Dumnezeu să se milostivească, căci fără ploaie, animalele mor, oamenii suferă și pământul plânge”, a concluzionat preotul Mihail Milea.

Ciprian STERIAN

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.