Aproape că nu mai există culturi de rapița la Buzău. Deși a fost cultivată pe o suprafață generoasă în toamana anului trecut, fermierii alocând nu mai puțin de 9500 de hectare acum, la vremea recoltării, nu au mai rămas în picioare decât 325 de hectare. Chiar și așa nici în culturile rămase rezultatele nu sunt deloc mulțumitoare.
„Cultura de rapiță putem spune că nu avem și nici nu putem spune că am avut pentru că din 9500 de hectare au ramas 325 de hectare iar pe aceste 325 de hectare s-a obținut o producție medie de 1000 de kilograme la hectar cu sacrificii și cu costuri ridicate ceea ce nu a avut un randament bun la capitolul venituri”, a declarat inginerul Cosmin Florea, directorul Direcției Agricole Buzău.
Anii trecuți câștigul cultivatorilor de rapiță a fost unul consistent. În anul 2010 tona de rapița sa cumpărat cu 350 de euro iar în 2011 a ajuns chiar și la 500 de euro. Acum, din cauza vremii care a aruncat pe apa sambetei munca agricultorilor aceștia se gândesc serios să renunțe la a mai cultiva rapița.
„Mulți se gândesc să renunțe deoarece condițiile sunmt destul de dificile și se anunța o perioadă destul de dificilă în ceea ce privește ploile”, a declarat directorul Direcției Agricole Buzău, inginerul Cosmin Florea.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.