Cei 18 copii de la școala din Zoița,  care au ajuns săptămâna trecută la spital, au suferit un episod de gastroenterită, cauzat, conform reprezentanților DSVSA și DSP, de apa menajeră provenită  de la forajul propriu al unității de învățământ.
Conform directorului DSVSA Buzău, Marijan Milea, testele prelevate din laptele de la școala din Zoița au certificat faptul că alimentele din cadrul programului guvernamental erau proprii consumului. Același lucru l-au scos la iveală și analizele făcute la producători, dar și asupra persoanelor care manipulează alimentele distribuite elevilor în cadrul programului guvernamental ”Laptele și cornul”.
„Rezultatul analizelor pentru produse a fost corespunzător, nu au existat neconformităţi legate de examenul micro-biologic şi fizico-chimic. Am mers pe flux la unitatea producătoare, au fost recoltate probe de la lapte şi acolo rezultatele au fost negative”, a spus Marijan Milea, directorul DSVSA Buzău.
Nici reprezentanții DSP nu au găsit nereguli la alimentele oferite elevilor iar diagnosticul pus celor 18 copii a fost de gastroenterită și nu toxiinfecție alimentară, așa cum s-a crezut inițial. Problemele, spun reprezentanții DSP, ar fi fost cauzate de apa de grupul sanitar din curtea școlii, apă pe care copiii  o folosesc pentru a se spăla pe mâini. Aceiași apă este folosită la curățenia în școală.
”Produsele consumate de copii au fost conforme, condițiile de sanitație au fost bune, copiii au reclamat o simptomatologie nespecifică, starea lor general fiind bună. Am ajuns la concluzia în urma tuturor analizelor că a fost vorba despre un episod de gastroenterită , generat probabil de apa menajeră, singura sursă de apă a școlii fiind grupul sanitar, respectiv latrina din curtea școlii, unde există un foraj propriu, care nu a fost supus legislației, testărilor periodice, nu există un buletin de calitate a apei. În această apă am identificat bacterii coliforme. Probabil că apa a fost folosită la curățenia în școală, probabil elevii s-au spălat pe mâini și astfel au contaminat produsele, ori poate au și băut”, a declarat doctorul Carmen Scântei.
Pentru ca problema să nu se mai repete, autoritățile au avertizat Primăria din localitate să se îngrijească de calitatea apei, care, chiar dacă este folosită doar la curățenie trebuie să aibă aceleași calități ca apa potabilă.
La rândul său, prefectul județului Buzău, George Sava, a declarat că a cerut Primăriei din Ziduri să rezolve problema apei potabile din curtea şcolii.
“Apa folosită nu era autorizată sau verificată. Primarul are obligaţia să asigure condiţiile necesare copiilor în şcoală. Părinţii ştiau că apa nu este potabilă şi veneau cu apă de acasă dar copiii sunt copii şi probabil au consumat apă din această sursă. Primarul a fost informat și a spus că va remedia problema” a declarat prefectul George Sava.
Săptămâna trecută, 18 copii de la școala din Zoița au ajuns la spital cu mai multe ambulanțe după ce au reclamat mâncărimi ale pielii și senzație de vomă la scurt timp după ce au consumat corn și lapte oferite prin programul guvernamental.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.