Vicepreședintele Comisiei de Apărare și Ordine Publică din Camera Deputaților, deputatul George Scutaru îi solicită premierului Mihai Răzvan Ungureanu să reflecteze asupra propunerii făcute de reprezentanții Serviciului de Telecomunicații Speciale și să aloce bani necesari pentru punerea la punct a unui sistem de combatere a fraudării alegerilor.
Deputatul George Scutaru a explicat că la comisia în care activează s-au purtat discuții cu directorului Serviciului de Comunicații Speciale, generalul Marcel Opriș, cu privire la implementarea unui sistem de combatere a fraudei electorale prin depistarea votului multiplu.
„Directorul STS a spus în fața comisiei că, dacă instituția pe care o conduce ar primi finanțarea necesară, ar putea pune la punct un sistem de securizare și împiedicare a votului multiplu. Este vorba de niște cititoare de cărți de identitate asemănătoare celor folosite la cardurile de credit și care îți dau posibilitatea să verifici în timp real dacă persoana a mai votat și unde. Acest sistem a fost folosit la alegerile parțiale din București, Baia Mare, Hunedoara și Piatra Neamț și a funcționat cu succes”, a declarat deputatul liberal George Scutaru.
Liderul liberal buzoian a mai precizat că Serviciul de Telecomunicații Speciale ar mai fi făcut această propunere și în anul 2009 înainte alegerile prezidențiale, însă nu a fost luat în seamă de Guvernul existent la acea dată.
Costurile implementării unui asemenea sistem în toate cele 18.000 de secții de votare s-ar ridica la cel mult 17 milioane de euro iar după părerea liberalului suma nu ar fi extraordinar de mare pentru a termina odată cu suspiciunile privind fraudarea alegerilor.
„Sistemul ar costa la nivel național între 15-17 milioane de euro. De 20 de ani se vorbește de turism electoral și de fraudarea alegerilor iar eu cred că această sumă nu este foarte mare ca să terminăm odată cu această problemă. Premierul le-a cerut celor din Ministerul de Interne să se implice pentru respectarea legii și buna desfășurare a alegerilor. Eu cred că dacă dânsul este interesat de acest lucru și nu doar clamează bunele intenții ar trebui să dea finanțare acestei propuneri”, a încheiat deputatul George Scutaru.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.