Regionalizarea țării propusă de partidul de guvernământ nu are decât scop pur electoral. Așa consideră vicepreședintele PNL, Cristi Bîgiu, care a afirmat, astăzi într-o conferință de presă, că împărțirea țării în 8 județe ar putea fi decisă de o minoritate, dacă Guvernul își va asuma răspunderea pe această lege la pachet cu Legea Minorităților.
”Ati văzut că Partidul Democrat sau mai bine zis Guvernul Boc are ca principală grijă încercarea disperată de a rămțne la guvernare. Tot ce se vorbește în această săptămână ține doar de subiectul regionalizării, care așa cum ne-a obisnuit Guvernul Boc nu pornește pe niște pași normali ci este doar o regionalizare politică. Ne-am obișnuit și vom depinde și în modul de a face această regionalizare de o minoritate, lucru care nu este normal. Într-o țară cu marea majoritate a oamenilor, nu e normal să depindem de cum va fi convins UDMR să voteze această propunere. E posibil ca legea privind regionalizarea să fie asumată la pachet cu Legea Minorităților, astfel încât cei de la putere să se asigure că va fi votată”, a declarat, astăzi, senatorul liberal, Cristi Bîgiu.
Totodată, Bîgiu a declarat că problema regionalizării țării a fost adusă in discuție de la finele anului 2008, dar că pâna acum partidul de guvernământ nu a luat în serios această problemă. Acum, guvernanții vor să adopte rapid un astfel de proiect, preferând, spune Bîgiu, să desființeze consiliile județene la care nu pot ajunge democrat liberalii, decât să accepte ca în fruntea acestor instituții să vină oameni de altă culoare politică decât ei.
”Comisia Europeană a oferit consultanță încă din 2008 pentru această regionalizare, însă nu s-a dorit nici un moment acest lucru. Acum, ne trezim că în două săptămâni, Ministerul de Interne trebuie să scoată această lege. Nu s-a gândit nimeni cum va fi împărțită țara din punct de vedere administrativ, nimeni nu s-a gândit ce cheltuieli vor fi pentru comunități. Se urmărește, probabil, desființarea Consiliilor Județene, acolo unde PD nu stă foarte bine. Este păcat că într-o perioadă în care o ducem foarte greu Guvernul se gândește doar la conservarea puterii”, este de părere, vicepreședintele PNL Buzău, Cristi Bîgiu.
Pe de altă parte, Bîgiu declară că nu măsura reorganizării țării este de condamnat, ci felul cum se încearcă realizarea acestei schimbări: ” Normal e ca o regionalizare să se facă în baza unui studiu de fezabilitate, a unui acord din partea Comisiei Europene, adoptarea cadrului legal pentru implementarea reformei, ajustarea măsurilor deja implementate. Aici, vine și se spune că nu vom mai putea atrage fonduri din 2013. Nu este real. Dacă vrem să facem un lucru de o asemenea amploare, nu se face pe picior și nu se face strict din raționamente politice. Din ce am auzit, Buzăul nu va avea șansa să fie un centru de regiune”, a conchis senatorul liberal.
Nici liderul PNL, deputatul George Scutaru, nu este de acord cu proiectul de regionalizare a țării propus de guvernanți.
”Gândiți-vă că trebuie schimbate toate documentele iar asta costă in jur de 6-7 milioane, pentru fiecare cetățean. Băsescu vorbește de reducerea birocrației dar ce înseamnă daca desființezi niște structuri care acum există și să trimiți un om de la Buzău la Constanța sau din Constanța în Vrancea sau unde va fi capitala regiunii, sunt niste costuri. Ca să nu mai spun că pe lângă asta, partidul de guvernământ își trage și o afacere serioasă. Gândiți-va doar că vor fi schimbate 18 milioane de buletine și numere la masini, permise de conducere și tot balamucul cu oamenii puși pe drumuri. Cum ar fi, de exemplu, să trimiți un om de la Nehoiu la Constanța”, a încheiat președintele PNL, George Scutaru.

Ciprian STERIAN

[audio:http://www.observatorulbuzoian.ro/wp-content/uploads/2011/06/Cristi-BIGIU1.mp3|titles=Cristi BIGIU] [audio:http://www.observatorulbuzoian.ro/wp-content/uploads/2011/06/George-SCUTARU1.mp3|titles=George SCUTARU]

1 COMENTARIU

  1. Numai ideia de a desfiinţa 41 de judeţe şi a forma altle 7 noi e pur şi simplu o aberaţie de neînchipuit: se zdrobeşte ori ce fărâmă de trediţie, istorie, etc…Măcar să fi stabilit 8 departamente, nicicum tot judeţe, sau zone încare unitatea administrativă să rămână judeţul. Da cine ne întreabă pe noi „prostitul popor”????

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.