George Scutaru
E forfotă mare pe scena politică după publicarea în Monitorul Oficial a Ordonanței de Urgență privind migrația aleșilor locali. Treziți în situația de a rămâne fără oameni, liderii partidelor care nu se află la putere trebuie să facă acum tot ce le stă în putință pentru a-și ține membrii aproape. De pildă, președintele PNL Buzău, George Scutaru, face un apel pe blogul său către primari, viceprimari și consilieri de a nu cădea pradă primului impuls și de a trece în barca puterii, precizând că el va rămâne în PNL și că va continua să lupte pentru ca Victor Ponta să nu ajungă președinte al României.
Vă redăm mai jos textul integral al apelului lansat de George Scutaru către colegii săi liberali:

”Dragi colegi primari, viceprimari, consilieri judeţeni, municipali şi locali,
Mă adresez dumneavoastră într-un moment în care PSD încearcă, prin presiuni şi modificări abuzive ale legii, să vă atragă într-un proiect menit să satisfacă doar ambiţiile personale ale lui Victor Ponta. Am traversat împreună, ca membri ai PNL, atât momente dificile cât şi momente frumoase, am muncit împreună pentru judeţul Buzău şi pentru comunităţile pe care le reprezentaţi.
Decizia mea este cât se poate de clară: eu rămân în PNL şi mă voi lupta împreună cu ceilalţi colegi pe care îi avem pentru ca un om ca Victor Ponta, care întruchipează minciuna, mitocănia şi corupţia, să nu ajungă la Cotroceni, să nu ajungă preşedintele României!
Fac un apel pe această cale către toţi aleşii locali ai PNL sau din alte partide să nu se lase şantajaţi şi să nu cadă în capcana întinsă de PSD şi Victor Ponta, care demonstrează că este capabil de orice abuz, că este gata în orice moment să submineze valorile democratice şi europene pentru a câştiga alegerile prezidenţiale.
Ceea ce nu ştie însă domnul Victor Ponta este că mai devreme sau mai târziu, toţi cei care fac abuz de putere vor trebui să suporte rigorile legii.
Stimaţi colegi, nu vă lăsaţi amăgiţi de promisiunile pe care PSD vi le face, aşa-zisele alocări promise nu vor putea fi făcute, sfatul meu este să judecaţi atent înainte de a lua o decizie, care v-ar putea costa mandatul şi respectul cetăţenilor.
Ordonanţa privind migraţia aleşilor locali este neconstituţională pentru că încalcă reglementarea din legea fundamentală care precizează că ordonanţele de urgenţă nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale, între acestea numărându-se administraţia locală.
Avem deja patru sau cinci decizii ale Curţii Constituţionale care de fiecare dată au arătat că interzicerea traseismului este constituţională şi de altfel vine în concordanţă cu dispoziţiile articolului 8, alineatul 2 din Constituţie, care statuează faptul că partidele sunt cele care preiau voinţa populară şi o transformă în decizie politică.
Ştiţi mai bine decât oricine că argumentele invocate în cadrul acestei Ordonanţe de Urgenţă sunt minciuni grosolane ale PSD-ului, care încă o dată ne arată gradul de corupţie până la care poate ajunge. Principalul lor argument a fost acela că nu mai funcţionează Consiliile judeţene sau locale, iar dumneavoastră ştiţi foarte bine că această minciună poate fi uşor combătută.
Vă aduc aminte de deciziile de neconstituţionale exprimate anterior de Curtea Constituţională care arată clar că aleşii locali care îşi părăsesc partidul sub sigla căruia a fost ales, îşi pierd, de drept, mandatul. Rog toţi aleşii locali indiferent de partidul căruia aparţin să se gândească de două ori înainte de a se lăsa pradă aventurii propuse de PSD.
Vă redau mai jos doar un simplu exemplu:
„Electoratul acordă votul său unei persoane, pentru a îndeplini o funcţie publică la nivelul administraţiei locale, în considerarea programului politic al partidului din rândurile căruia face parte la momentul alegerii şi pe care această persoană urmează să îl promoveze pe perioada mandatului său de consilier local sau judeţean. De vreme ce alesul local nu mai este membru al partidului pe listele căruia a fost ales, înseamnă că nu mai întruneşte condiţiile de reprezentativitate şi legitimitate necesare îndeplinirii programului politic pentru care alegătorii au optat. Prin urmare, nu se mai justifică menţinerea acestuia în funcţia publică. Altfel spus, pierderea calităţii de membru al unui partid politic pe a cărui listă a candidat şi a fost ales de corpul electoral are drept consecinţă şi pierderea calităţii de consilier local sau consilier judeţean. Din această perspectivă nu are aşadar importanţă dacă pierderea calităţii de membru al partidului politic are loc ca urmare a demisiei sau a excluderii” – Decizia CCR nr. 1.167/2007.
Am încredere că decenţa, judecata înţeleaptă şi respectul pentru cetăţenii care v-au ales vor conta în deciziile pe care le veţi lua”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.