Vicepreședintele Comisiei de Apărare Ordine Publică și Siguranță Națională din Camera Deputaților, deputatul George Scutaru, consideră că legea inițiată de buzoianul Cezar Preda, care a stârnit multe controverse atât în Parlament cât și în dezbarterile televizate, nu va putea fi adoptată în forma propusă de inițiator.
„Din punctul meu de vedere, la cum au mers lucrurile la dezbaterea din Camera Deputaților, legea nu va fi, sub nici o formă, adoptată în formula inițiatorului. Nici propriul partid nu o susține în formula pe care domnul Cezar Preda a înaintat-o Parlamentului, cu atât mai mult noi, Opoziția”, a declarat deputatul liberal, George Scutaru.
Pe de altă parte, Scutaru a recunoscut că legea are și părți bune care ar putea fi susținute de parlamentarii Opoziției, atât de cei din PNL cât și de cei din PSD. Liberalul spune însă că Opoziția nu poate trece cu vederea prevederile referitoare la secretizarea: „Ne-am exprimat la dezbaterile în plenul Camerei Deputaților și noi liberalii și președintele Ponta deschiderea de a susține acele prevederi referitoare la criminalitatea cibernetică și apărarea cibernetică, pe de o parte. și la problemele ce țin de zona de antitero. În schimb nu putem să ne dăm votul și legea nu va trece dacă se mențin prevederile referitoare la secretizarea excesivă a activității, la acele acte de titulatură, acte de comandament militar pentru toate documentele ce țin de activitatea SRI. Se încalcă și Legea Contenciosului Administrativ și se împiedică și controlul judiciar și există și o hotărâre a Curții Constituționale care se pronunță împotriva unei asemenea prevederi. Suntem împotriva prevederilor din lege care se referă la ofițerii de cercetare penală pentru SRI. Sunt multe prevederi care pot da naștere la interpretări și abuzuri în definirea riscurilor și amenințărilor și multe din ele le vom elimina la Senat”.
Președintele PNL Buzău mai crede că deputatul Cezar Preda ar vrea ca legea să fie adoptată în forma propusă de el și din considerente de imagine însă în opinia vicepreședintelui Comisiei de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională în formula în care legea a fost prezentată există scăpări nepermise: „nu pot să nu remarc că poate exista o anumită dorință personală a inițiatorului(nr. Cezar Preda) de a-și lega numele de un domeniu sensibil și important al activității dar legea a fost pripit făcută. Vă dau un singur exemplu: în enumerarea instituțiilor din domeniu, inițiatorul și colaboratorii săi au omis să se refere la Serviciul de Telecomunicații Speciale. Măcar atât știi că există câteva entități care au activitate printre care se numără și S.T.S.. Asta mi se pare o lacună impardonabilă pentru cineva care se pretinde a fi un profesionist în domeniu.”
La final, Scutaru a dat asigurări că în ceea ce îi privește pe parlamentarii liberali, aceștia vor susține fără rezerve prevederile legate de apărarea cibernetică și antitero dar nu și pe celelalte. Totodată, deputatul liberal, aflat la conducerea Comisiei de Apărare, Ordine Publică și Secutitate Națională, a atras atenția că o astfel de lege nu poate fi trecută prin Parlament fără o consultare a opoziției a cărei reacție de respingere este una normală.
„Noi, liberalii, putem să susținem la Senat prevederile ce țin de partea de apărare cibernetică și antitero dar sub nicio formă celelalte prevederi. Și serviciile de informații trebuie să înțeleagă că dacă doresc să facă propuneri pe acest domeniu în nici un caz o asemenea lege nu poate fi făcută de un singur om sau de un singur partid. Este o reacție firească de respingere din partea Opoziției, mai ales când vin exclusiv pe linia partidului de guvernământ, într-un context politic destul de sensibil și în preajma anului electoral”, a încheiat deputatul George Scutaru.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.