Ministerul Sănătății a pregătit o nouă surpriză buzoienilor: anul viitor, va scoate de la finanțare, aproape 160 de paturi din toate spitalele rămase pe raza județului. Potrivit directivei de la Bucureşti, paturile nu vor fi desființate în mod concret, ele vor putea rămâne fizic, însă nu vor primi finanţare de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Practic, aceste paturi vor fi destinate buzoienilor care îşi vor permite să se interneze şi să plătească integral spitalizarea.
Iar dacă sunt dispuşi să dea bani pentru spitalizare, pacienţii vor cere şi condiţii. Cum spitalele nu au bani nici de salarii iar de investiţii nici nu poate fi vorba, sunt slabe speranţe că vreun buzoian va plăti pentru a fi internat şi tratat într-unul dintre spitalele din judeţ. În aceste condiţii, e clar că cele aproape 160 de paturi nu-și vor găsi destinatari, fiind ca şi desfiinţate.
Măsura anunțată în teritoriu de Ministerul Sănătății este aspru criticată de liderii de sindicat din domeniul medical care susțin că noile directive vor avea efecte nefaste atât asupra personalului medical dar mai ales a pacienților.

”Vor fi 158 de paturi nefinanțate. Ele pot rămâne fizic dar nu mai sunt finanțate de Casa de Asigurări. Pe ele pot fi internați pacienți dar în regim de plată, nu coplată. Dacă e așa, ar fi trebuit ca ele să fie pregătite cu niște condiții în plus or la momentul de față nici un spital nu poate cheltui pentru a face niște condiții în plus care ar fi normale dacă tot ceri plată. Mulți pacienți nu își permit să își facă analize curente și consulturi în momentul în care au o problemă acută, dar să vină să se interneze cu plată. Practic, aceste paturi sunt desființate pentru că nimeni nu își va permite să se interneze în aceste condiții,” a declarat liderul SANITAS Buzău, Mariana Munteanu.

În judeţul Buzău, tăierea de la finanţare a celor aproape 160 de paturi vine după ce anul acesta au fost desfiinţate nu mai puţin de trei spitale. Asta în condiţiile în care în alte judeţe, de pildă la Covasna, nu au fost închise unităţi medicale iar de la anul vor fi înfiinţate noi paturi cu finanţare de la Casa de Asigurări.

Cristina DINULESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.