Inspectorii de la Situaţii de Urgenţă şi autorităţile din Brăeşti și Pietroasele au finalizat ‎inventarierea pagubelor după grindina de săptămâna trecută. Evaluările arată ‎că doar în comuna Brăești au fost afectate un număr de 229 locuinţe şi 458 anexe gospodăreşti, și au fost distruse aproape 380 de mii de bucați de țiglă, 5 400 bucăți de plăci de azbociment, peste 1000 bucăți de tablă zincată, 770 mp de înveliș din fibră de sticlă și peste 290 mp de geam.

Și în comuna Pietroasele, autoritățile au contabilizat pagubele  în proporție de 90-95 % a 215 hectare de vie nobilă, alte 220 de hectare de vie au fost compromise în proporție de 50% și 17 hectare de vie nobilă distruse în proporție de 20%. De asemenea, tot la Pietroasele au fost afectate mai multe drumuri comunale și sătești și au fost colmatate șanțurile de scurgere a apei pluviale. La Pietroasele însă, doar cei care și-au asigurat culturile pot primi despăgubiri pentru culturile distruse de grindină în timp ce la Brăești situația este diferită. Pentru că asigurările obligatorii ale locuințelor nu despăgubesc pagubele produse de grindină ci doar pe cele de cutremur, inundații sau alunecări de teren, proprietarii imobilelor avariate ar putea beneficia de ajutor din partea statului.
Raportul Inspectoratului pentru Situații de Urgență a ajuns ieri pe masa prefectului și, după calcularea sumelor care ar fi necesare pentru acoperirea pagubelor provocate de grindină la Brăești, autoritățile județene  vor trimite o notă, mai departe, la Guvern în speranța promovării unui proiect de hotărâre de alocare de sume din fondul de intervenție aflat la dispoziția Guvernului.
”În urma fenomenelor meteorologice de săptămâna trecută, Primăria Brăești ne-a comunicat deja o primă evaluare a pagubelor produse în valoare de 9 miliarde de lei vechi. În perioada următoare se va face o nouă evaluare de către reprezentanții Prefecturii, ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență și ai Inspectoratului Județean în Construcții pentru a promova un proiect de hotărâre pentru alocare de sume din fondul de intervenție la dispoziția Guvernului”, a precizat purtătorul de cuvânt al Prefecturii Buzău, Roxana Robu.
Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.