Pandemia iscată de coronavirus la nivel global a făcut singurul lucru bun care s-ar fi putut întâmpla în sezonul de primăvară al sportului buzoian, salvarea de la retrogradare a handbaliștilor lui Eliodor Voica. Deși, cei doi conducători ai clubului, Georgian Băducu și Răzvan Voicu, spun cu convingere că “în play-out ne-am fi salvat 100%! Toată primăvara ne-am calculat pașii, eram pregătiți să trecem linia de sosire înaintea Bacăului ori a celor din Vaslui”. Și de aici începe discuția.

Băducu: Că ce-a fost a fost, trebuie să servească drept punct de plecare în noul sezon și să tragem concluzii care să ne ajute în viitor!

Reporter: Achiziții cu nume și greutate pentru sezonul ce bate deja la ușă…

Voicu (râzând): Lista începe cu Pero, “amicul” meu din meciul direct în toamna trecută, când ne-am cam ciufulit pe marginea terenului. Doamne, ce lupte pentru fiecare decizie a arbitrilor! Omul asta mă eclipsează total prin atitudinea pe care o va avea pe bancă! Eu trebuie să devin cuminte.

Băducu: E un antrenor pe gustul colegului vostru de la ziar, Vali Mocanu, coleric, cu reacții prompte și cu o priză incredibilă la public. Dacă am începe campionatul cu spectatori, ați vedea ce chimie se creează între el și oamenii din sălile pe care vom juca!

Reporter: Am vorbit deja despre epopeea semnării contractului cu noul antrenor, haideți să vedem ce știu să facă noii voștri jucători!

Voicu: Ai noștri, ai întregului Buzău, că suntem împreună în călătoria aceasta incredibil de grea și de frumoasă! Iar faptul că oamenii din Consiliul Județean ne sprijină să scriem zi de zi această poveste, la al treilea episod în Superligă deja, ne obligă să luptăm și să câștigăm fiecare duel pentru fiecare minge!

Băducu: Povestea lui Pero am zis-o deja, dar la fel de spectaculos a fost și cazul lui Renaud-David, francezul care vine direct din Champions League. A dat 46 de goluri pentru Bidasoa Irun în sezonul trecut, doar în competiția supremă a cluburilor! Un inter stânga de mare, mare calitate, propus lui Dinamo de o agenție de impresariat și ajuns la noi doar cu un noroc incredibil. Câinii, campionii de facto ai României, sunt acoperiți foarte bine pe acel post, chiar și cu o dublură la Kuduz, deci au refuzat cu greu aducerea lui. Dar din discuțiile cu președintele Georgescu pentru împrumuturile lui Bejinariu și Hossu (un nume proaspăt în handbalul nostru), s-a ajuns la Leo Renaud-David. Am sunat noi impresarul de origine sârbă, acesta ne-a cerut două zile de gândire, dar a început să studieze și el terenul pe care ar fi putut juca clientul lui. A vorbit cu direct cu Pero Milosevic, pentru că se cunosc foarte bine, a aflat de proiectul Buzăului, despre numele ce urmau să semneze cu noi, de seriozitatea în a plăti salariile și toate obligațiile contractuale, despre modul nostru de a vedea și trăi acest sport. Și cum pandemia de pe pământ spaniol a lovit mai rău acolo decât la noi, iar salariile propuse jucătorilor din ASOBAL aproape că s-au înjumătățit, oferta noastră a fost aproape de planurile interlocutorilor noștri și acceptată exact așa cum cu greu speram să se întâmple.

Voicu: Să nu uităm să zicem și de o clauză în contract pusă special de Leo: aceea că dacă ne vom clasa pe loc de cupă europeană să-i plătim un al 13-lea salariu drept bonus! Noi, care ne-am luptat doi ani pentru supraviețuire, am rămas cu gurile căscate. Dar încrederea pe care ți-o dă o astfel de abordare a problemei este fantastică, iar băieții din echipă vor avea numai de învățat și câștigat de pe urma unei persoane atât de optimiste. Și un profesionist dedicat 200% meseriei sale, o să vedeți!

Reporter: Am putea face un serial întreg cu întâmplările trăite de Dvs. în ultimele două luni.

Băducu: Totul pe fondul emoției inimaginabile create de tensiunea modului în care urma să se finalizeze campionatul trecut și din cauza evenimentelor pe care Covid19 le-a provocat în ultimele șase luni. Chiar că un regizor bun ar putea face o miniserie gustată de publicul iubitor de handbal!

Reporter: Alți doi iranieni în echipă, componenți de lot național, cu perspective de calificare la Olimpiadă și de cucerire a trofeului continental. N-ați vrut să-l lăsați singur pe Nosrati?

Băducu: Și la el ne-a fost gândul, pentru că era singur aici, doar cu soția și niciun alt vorbitor de persană în zonă, dar postul de portar rămăsese descoperit după plecarile lui Bobeică la Botoșani și a lui Crăciunescu la Călărași. Așa că venirea lui Pero Milosevic a fost exact resortul care ne-a împins să ne gândim la Babasafari, portarul Timișoarei. Plus că soția lui și doamna Nosrati au fost colege de echipă națională la selecționata de volei a Iranului, prietene bune și cele mai înfocate fane ale acestei mutări de pe Bega pe Buzău!

Voicu: Iar familia perșilor cu pedigree de campioni se va îmbogăți și cu Esteki, tot internațional și el, tot din prima liga spaniolă. Deci o experiență incredibilă și un plus de valoare evident pe care îl va aduce lotului actual.

Reporter: Vă văd optimiști, iar acest sentiment chiar nu strică în această perioadă. Suporterii vor fi și mai mulți, dar și mai activi dacă rezultatele vor urma un alt curs față de campionatele anterioare.

Băducu: Știm ce ne așteaptă. Am fost criticați pentru tot ceea ce s-a întâmplat la echipă în scurta noastră prezență pe scena Superligii, am meritat din plin unele bobârnace, dar acum suntem deciși să fim răi, să nu mai facem concesii, să nu mai dăm posibilitatea unora să ne lovească știind că nu putem contracara, să le aducem bucurii oamenilor din tribune așa cum au făcut-o și fetele lui Ovidiu Mihăilă. Nu suntem geloși absolut deloc, ba chiar ne bucurăm că avem o locomotivă în față, care ne motivează să tragem tare pentru gloria sportului buzoian.

Reporter: Pe cei nou-veniți mi i-ați zis. La plecări cum stăm?

Băducu: Am vorbit de cei trei străini care au venit, dar să nu-l uităm nici pe Călin Hossu ce va fi împrumutat de Dinamo, un inter-stânga pe același post cu Renaud-David și cu Tălmaciu. Plus un copil excepțional de la echipa LPS-ului, Robert Gheorghe se numește. E un apărător negru în cerul gurii, vârful de generație al acestei grupe de juniori, iar sosirea lui la noi este consecință firească a muncii bune care se face acolo și a faptului că urmărim cu interes rezultatele și evoluțiile acelor copii. Ne-am despărțit amiabil de Alin Șania și de Faba Dieme, de cei doi portari plecați am pomenit deja, iar după prima săptămână de antrenamente, de la începutul lunii viitoare, antrenorul va stabili lotul final cu oamenii pe care se poate baza. Nu vrem să dăm speranțe false nimănui, dar cred că ne vom strânge mâinile cu alți trei-patru băieți din lot și vom restrânge un pic vestiarul. Să vedem, predicțiile nu prea se potrivesc în această perioadă, deci e o problemă din agenda noastră ce se va regla pe la jumătatea lui iulie.

Voicu: În timp ce noi vorbim aici eu fac mesagerie cu Andrei Grasu, am uitat să vă spun că nici el nu va mai juca la Buzău de-acum înainte. Problemele medicale de la genunchi l-au convins să se retragă definitiv din activitatea de sportiv, va fi mai aproape de familie și, probabil, va începe școala de antrenori. S-au semnat prelungirile contractelor cu majoritatea numelor grele din lot, gen Manole sau Mironescu, suntem pregătiți să începem o nouă luptă acum!

Băducu: Va fi un sezon al naibii de greu și de frumos pentru publicul neutru! Au venit patru jucători de Ch. League în campionatul nostru (Renaud-David, Ghionea și Szas la Dinamo, plus Blazic la Constanța), câțiva internaționali din Iran, Turcia, Serbia sau Croația, iar noul format cu 16 echipe va fi și mai atractiv în partea sa finală, atunci când primele opt vor face play-off, iar ultimele opt se vor lupta să evite cele patru locuri retrogradabile.

Reporter: Bugetul va fi mai mic decât anul trecut, deci și aici va fi o problemă, salarii mai mici, facilități reduse…

Băducu: Da, va fi mai mic și încercăm să facem economii din zonele neesențiale. Am pus deja planul în aplicare, Consiliul Județean și Dl. Președinte Neagu ne sprijină și ne asigură toate condițiile pentru a performa în numele Buzăului, pentru Buzău și împreună cu Buzăul!

Reporter: Din 19 august, odată cu debutul de la Călărași, putem să strigăm din nou “LUPII, BĂĂĂ”!

Laurențiu Manea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.