Muzeul Județean Buzău a inaugurat, marți, o expoziție inedită dedicată sărbătoririi Zilei Femeii care aduce în prim plan „Mărțișoarele  din perioada comunistă”. Expoziția organizată în cadrul programului „Zilele Femeii la Muzeul Județean Buzău” a fost inaugurată marți și care poate fi vizitată până la finele lunii martie, aduce în atenția publicului mărțișoare și felicitări oferite femeilor în perioada anilor 70-80.

Exponatele aparțin unei buzoience, cadru didactic, care a adunat exponatele  de-a lungul carierei și care le-a pus la dispoziția muzeului pentru ca toată lumea să poată vedea cum a evoluat această tradiție de-a lungul anilor.

„Felicitările conțin mesaje cu urări dedicate zilei de 1 martie dar și zilei de 8 martie. Atât mărțișoarele cât și felicitările aparțin unei doamne profesoare de limba și literatura română. Dacă ne uităm peste mesajele transmise vedem afecțiunea și respectul copiilor față de dascăli și importanța acestor zile față de populație, de copii, de familie de toți cei care dăruiau aceste simboluri femeilor din familie sau din societate. Mărțișoarele cele mai reprezentative erau trifoiul, potcoava și coșarul pentru că nu există o varietate de mărțișoare acestea erau cele mai comune, iar ca flori avem ghiocelul dar și alte flori de primăvară. Mărțișoarele erau cumpărate de la marochinărie iar o parte din ele erau confecționate la școală sau chiar acasă, în familie, din diverse materiale” a declarat Marinela Trandafir, muzeograf în cadrul Muzeului Județean Buzău.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.