Şcolile şi grădiniţele vor primi recomandări pentru prevenirea îmbolnăvirilor, în special cu infecţii respiratorii şi boli diareice acute, în această acţiune fiind implicaţi şi părinţii.

Potrivit News.ro.,  specialiştii Ministerului Sănătăţii au definitivat setul de măsuri şi recomandări privind normele de igienă, normele de comportament în colectivităţi şi educaţie sanitară care va fi transmis în unităţile şcolare, prin inspectoratele şcolare.

Astfel, la revenirea în colectivitate, se va realiza triajul epidemiologic, la începutul orelor de curs, de către personalul cabinetului medical şcolar. În cazul colectivităţilor unde nu există asistenţă medicală permanentă, triajul va fi efectuat de către cadrul didactic pentru identificarea copiilor care prezintă semne de îmbolnăvire.

Copiii care prezintă semne de infecţii respiratorii acute sau boală diareică acută nu vor fi primiti la cursuri şi vor fi direcţionati către cabinetele medicale din unitatea de învăţământ sau la cabinetul medicului de familie  sau în funcţie de gravitate, la spitalele de boli infecţioase, în vederea investigării şi tratării corecte.

Cadrele didactice, dar şi preşcolarii şi elevii vor fi informaţi asupra măsurilor generale de prevenire a îmbolnăvirilor  prin boli transmisibile, şi în  această perioadă în special pentru bolile diareice şi bolile respiratorii.

O altă recomandare este evitarea manifestărilor sportive, culturale, neesenţiale pentru procesul de învăţământ, pentru a preveni aglomerarea şi pentru limitarea transmiterii infecţiilor respiratorii.

Ministerul Sănătăţii mai recomandă ca în cadrul orelor de dirigenţie să fie prezentate elevilor informaţii minime despre măsurile de prevenire a îmbolnăvirilor şi o colaborare permanentă între cadrele didactice şi părinţii în această perioadă, în vederea identificării din timp a semnelor de boală pentru prevenirea îmbolnăvirilor în colectivitaţile de preşcolari şi elevi.

În cazul apariţiei unui număr  de minim trei cazuri de îmbolnăvire prin boli respiratorii sau boli diareice, focarul va fi raportat comform prevederilor legale în vigoare la Direcţia de Sănătate Publică judeţeană sau a muncipiului Bucureşti – Compartimentul de Supraveghere Epidemiologică şi Control Boli Transmisibile.

Alte recomandări vizează unităţile de învăţământ cu bloc alimentar propriu: „În unităţile de învăţământ unde există bloc alimentar propriu – se vor respecta cu strictete regulile de procurare, depozitare, prelucrare şi manipulare a produselor alimentare, iar personalul care deserveşte  şi manipulează alimentele trebuie facă dovada  examenului medical periodic recent realizat, în special probe de coprocultură. Aceleaşi cerinţe se vor aplica şi în cazul firmelor de catering care asigură alimentatia preşcolarilor şi elevilor”.

De asemenea, se vor verifica atent alimentele procurate şi distribuite elevilor  în cadru programului ”Laptele şi cornul” şi a celui de distribuire a fructelor în şcoli: sursele de aprovizionare să fie clar identificate, autorizate, iar produsele (fructele) sa fie corect manipulate, păstrate şi spălate. Pentru toţi preşcolarii şi elevii se vor asigura toate conditiile pentru respectarea normelor de igienă, mai ales în timpul pauzei de masă – asigurarea de apă şi săpun şi obligativitatea realizarii acestui proces.

Pentru prevenirea bolilor diareice acute, trebuie respectate o serie de măsuri de igien personală şi colectivă precum: spălarea pe mâini ori de câte ori este cazul (înainte şi după masă, după folosirea tolatetei, la venirea acasă); spălarea sub jet puternic de apă a fructelor şi legumele; consumul de apă doar din surse sigure, autorizate; verificarea termenului de garanţie şi a menţinerii la rece pentru toate alimentele pe care le cumpărăm; evitarea consumului de conserve mai ales în sezonul cald;  evitarea consumului de băuturi neîmbuteliate;  evitarea consumului de alimente care se alterează repede (frişcă, creme,maioneze), a îngheţatei dezghetate, mai ales în sezonul cald; efectuarea controalelor periodice (examene bacteriologice) pentru personalul care lucrează în sectorul alimentar. În situaţia apariţiei semnelor de boală se recomandă prezentarea la medic pentru consultaţii şi tratament adecvat.

Nu există o imunizare specifică (vaccin) pentru aceste boli, ci măsurile de igienă reprezintă singurul mijloc de protecţie, atrage atenţia ministerul.

Totodată, ministerul atenţioneză că este contraindicat tratamentul cu antibiotice din proprie iniţiativă, fără prescripţie medicală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.