Primarul de la Nehoiu intră în corul nemulţumiţilor de prestaţia Florinei Stoian

Decembrie 2010: „Sunteţi cea mai incompetentă inspectoare generală pe care a avut-o Buzăul vreodată!” – Ion Fătu (PNL), primarul comunei Merei. Martie 2011: „Doamna Stoian Florina minte!” – Constantin Boşcodeală (PSD), primarul municipiului Buzău; „O acuz pe inspectoarea generală a Inspectoratului Şcolar, că nu este competentă să treacă nici măcar corect denumirea unei unităţi de învăţământ reabilitată. Eu o consider incompetentă ca inspector general. Este cel mai incompetent inspector general pe care l-a avut Inspectoratul Şcolar Judeţean Buzău!” – Alexandru Corcodel (PNL), primarul oraşului Nehoiu.

Primarul Corcodel, mai pe şleau decât şeful lui politic, senatorul Bîgiu

„În curând, vom prezenta niște documente despre cum conduce doamna Stoian acest inspectorat (Inspectoratul Şcolar Judeţean/ IŞJ – n. red.) și vom vedea cine a respectat sau nu legea”, promitea, în urmă cu o săptămână, senatorul Cristi Bîgiu, vicepreşedinte PNL Buzău, partid care are, pe hârtie, cei mai mulţi primari din judeţ. Ieri, aparent fără legătură cu promisiunea şefului său politic, apelat de reporterii observatorulbuzoian.ro, în chestiunea interzicerii la fondurile de calamităţi, a unor primării cu datorii mari către prestatorii de servicii, edilul şef al Nehoiului, Alexandru Corcodel, a atacat-o dur pe aceeaşi şefă IŞJ. Explicând, pe scurt, că primăria pe care o conduce are facturi care sunt în termenele legale la plată şi nu înregistrează datorii care să o pună pe vreo „listă neagră”, liberalul Corcodel şi-a schimbat brusc direcţia atacului, dinspre Prefectură, spre IŞJ. În opinia primarului nehoian, nu este problema Consiliului local să se achite de datoriile către constructorii de şcoli, ci e răspunderea Guvernului şi a Inspectoratului Şcolar, care „în luna decembrie, în mod intenţionat, a dat 700 de milioane de lei vechi la o grădiniţă care nu există, într-un sat, în loc să dea la şcolile în care constructorii au deja hotărâri de executare silită”, a spus acesta.

„A greşit intenţionat ţinta banilor!”

Alexandru Corcodel afirmă răspicat că ţinta celor 700 de milioane lei vechi a fost greşită „total intenţionat”: „Le-a dat o ţintă greşită şi s-au retras la bugetul de stat în ultimele zile ale anului trecut, în loc să plătim constructorii”. Astfel, banii destinaţi, spune primarul, unei grădiniţe cu program normal în Bâsca Rozilei, „care nu există”, erau pentru o grădiniţă cu program prelungit, finalizată şi aflată în funcţiune. Necrezând că prefectul judeţului i-a pus pe lista neagră a datornicilor, primarul Nehoiului şi-a nuanţat atacul la adresa competenţei de manager a Florinei Stoian: „Plăţi se fac numai la anumite şcoli de către inspectoarea generală, numai de culoarea politică a domniei sale. Eu o consider incompetentă ca inspector general. Este cel mai incompetent inspector general pe care l-a avut Inspectoratul Şcolar Judeţean Buzău!”

Florina Stoian

Florina Stoian, „punctul slab” al guvernării de la Buzău?

Nu am putut obţine reacţiile „la cald” ale doamnei atacate de bărbaţii politici mai sus amintiţi. Însă, cu câteva zile în urmă, pe acelaşi subiect al datoriilor, Florina Stoian, aflată actualmente într-o deplasare în Italia, ne-a declarat: „Despre datoriile faţă de firmele care au efectuat lucrări de reabilitare sau investiţii la şcoli nu este nimic nou. Acestea se cuantifică în prezent la aproximativ 23.000.000 ron şi au scadenţe diferite, începând din 2007 şi până în prezent. Conturi blocate au fost şi în 2008, şi în 2009, sunt şi în prezent. Ceea ce a putut face IŞJ, din totdeauna, este să ţină evidenţa acestor datorii şi să comunice la Ministerului Educaţiei situaţiile actualizate. De altfel, şi ministerul are cunoştinţă de litigiile scolilor cu firmele creditoare. Sumele alocate în 2009-2010 au avut drept criterii de prioritizare achitarea datoriilor aferente lucrărilor realizate în proporţie de la 100% până la 75%, precum şi stingerea unor litigii, cum ar fi la şcolile din Smeeni”.

Sorin DINCO

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.