Asistenți, medici și personal auxiliar din cea mai mare unitate spitalicească din județ au întrerupt, luni dimineață, lucrul pentru două ore, timp în care au participat la greva de avertisment declanșată la nivelul întregii țări. La fel ca peste tot, și la Buzău, oamenii sunt nemulțumiți de condițiile în care lucrează, de lipsa aparaturii și a materialelor sanitare necesare pentru desfășurarea în bune condiții a actului medical dar și de banii primiți la final de lună, care sunt total insuficienți pentru un trai decent, spun halatele albe.
„Am declanșat greva de avertisment cu oprirea activității între 8.00 și 10.00. Colegii noștri sunt nemulțumiți, Sindicatul Medicilor și Sindicatul Cadrelor Medii și Auxiliare sunt în această formă de protest care cu siguranță va continua dacă Guvernul nu va acorda importanța și respectul cuvenit acestui sector de activitate. Pacienții care sunt cronici și care nu au urgențe vor trebui să aștepte până la ora 10.00, dar am asigurat acea treime din activitate care să asigure urgențele și sperăm ca pacienții să nu aibă de suferit. Ei vor avea cu siguranță de suferit dacă această acțiune a noastră nu va avea rezultate ”, a declarat liderul Sanitas Buzău, Mariana Munteanu
Greva s-a desfășurat în holul spitalului unde cadrele sanitare au declarat la unison că nu se mai poate lucra în asemenea condiții, bolnavii fiind cei care au cel mai mult de suferit de pe urma lipsurilor din sănătate.
„Eu lucrez la Neurologie și consider că bolnavul trebuie să își cumpere prea multe medicamente, lenjerie nu există iar noi nu avem bani suficienți. Eu peste un an aș putea ieși la pensie dar am un salariu de 1.300 de lei și cred că merit mai mult. Pe lângă asta, pe secția noastră unde bolnavul este la pat, pamperși nu există, lenjerie nu, am vrea mai multe substanțe dezinfectate și cred că dacă ni s-ar acorda așa cum a solicitat Sanitasul șase la sută din PIB ar fi suficienți ”, a declarat Elena Zainea, asistent pe Secția de Neurologie a Spitalului Județean Buzău.
Alături de cadrele medii la protestul declanșat luni dimineață au participat și medicii. În afară de urgentiști care au fost nevoiți să rămână pe secții în eventualitatea apariției unor urgențe majore, toți ceilalți doctori din spitalul buzoian au fost prezenți alături de asistenți în holul Spitalului Județean.
„Conform graficului de acțiuni astăzi participăm la greva de avertisment de două ore premergătoare grevei generale. Eu cred că pacienții nu vor avea de suferit pentru că se asigură urgențele, pentru cei internați există o treime de personal care se ocupă de tratamentul lor iar pentru cei cu afecțiuni cronice care vin la tratament acest interval de două ore nu îi poate afecta în nici un fel. Cele mai importante lucruri care ar trebui rezolvate ar fi crearea unui cadru legislativ care să stabilească foarte clar poziția socială și faptul că nu suntem personal bugetar și avem o profesie liberală dar și alocarea unui buget suficient sănătății care să permită obținerea de către noi a unor venituri corespunzătoare dar și deblocarea unor costuri de sănătate ce crează mari disfuncționalități și, de asemenea, pe această cale posibilitatea de a atrage medici tineri la spitale cum este cel de la Buzău și de stopare a exodului de personal medical către vest. Vreau să mai adaug că eu și cu colegii mei îndeplinim această acțiune împotriva convingerilor noastre dar opacitatea guvernanților ne obligă să apelăm și la această formă de protest”, a declarat medicul Victor Ioniță, reprezentantul Sindicatului Independent al Medicilor Buzău.
După ora 10,00 când a luat sfârșit greva de avertisment a halatelor albe,a ctivitatea în Spitalul Județean Buzău a revenit la normal.
Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.