Încercări disperate de salvare a sistemului sanitar buzoian. După ce anul trecut, din spitalele buzoiene s-au tăiat o groază de paturi și s-au desființat trei spitale, acum, așa zisă reformă a sistemului medicale este la un cui de a mai tăia definitiv  de la finanțare încă 165 de paturi. În fața unei asemenea situații care în timp poate duce până la închiderea spitalelor mai mici din județ, autoritățile medicale au luat atitudine, numai că, din păcate, totul s-ar putea să fie cam târziu. În speranța că vor mai putea mișca ceva, ieri, liderii Sanitas au convocat o ședință cu Casa de Asigurări, conducerea DSP, cu prefectul Paul Beganu, medici și directori de spitale, primari din localitățile în care funcționează unități cu paturi.

  Liderul SANITAS Buzău, Mariana Munteanu a solicitat atât parlamentarilor cât și prefectului Paul Beganu și directorului Direcției de Sănătate Publică să găsească soluții pentru a evita desființarea celor 165 de paturi din spitalele buzoiene considerând că măsura impusă de guvernanți este una discriminatorie pentru cetățenii județului Buzău din moment ce în alte județe se suplimentează numărul de paturi finanțate.
Tot împotriva reducerii numărului de paturi s-au pronunțat și managerii spitalelor din județ. Mai mult, directorul Spitalului Nehoiu, Cornelia Istrate, a explicat că reducerea numărului de paturi din singura unitate medicală rămasă pe Valea Buzăului ar fi echivalentă cu desființarea.
Un alt spital de pe Valea Buzăului luat în discuție ieri a fost cel din Pătârlagele care, deși desființat, continuă să fie ținut de Ministerul Sănătății în circuitul public împiedicând astfel preluarea lui de către un investitor privat care și-a manifestat interesul în acest sens.
Din cei zece parlamentari invitați ieri la dezbateri singurii care au onorat cu prezența au fost liberalii Cristi Bîgiu, George Scutaru și Titi Holban cărora li s-a alăturat și social-democrata Carmen Moldovan.
Cu toții i-au reproșat prefectului Paul Beganu dar și directorului DSP Buzău că nu au făcut tot ce le-a stat în putință pentru a evita situația desființării celor 165 de paturi din spitalele buzoiene. Totodată, ei au solicitat celor doi reprezentanți ai Guvernului și Ministerului Sănătații să obțină, săptămâna viitoare, o audiență la ministrul Sănătății, Ladislau Ritli pentru a încerca să evite desființarea celor 165 de paturi din spitalele buzoiene. 
Și deputatul buzoian Cezar Preda a mărturisit astăzi că nu cunoaște care au fost criteriile pentru care la Buzău s-a ajuns să se desființeze un număr atât de mare de paturi.Preda a mărturist că a făcut o interpelare ministrului  Ladislau Ritli la care nu a primit încă răspuns.

„Neprimind un răspuns pe interpelarea făcută nu sunt convins ce analiză a stat la baza acestui ordin. Nu sunt convins dacă a fost o analiză corectă, solidă care să indice că la Buzău trebuie reduse 165 de paturi. Îmi pun întrebări pentru că în alte județe numărul de paturi a rămas la fel sau a și crescut. Atunci, ca orice om care trăiesc alături de 22 de milioane de români care nu au primit nici un răspuns corect și clar, pot să spun că poate fi o decizie politică în care cei care au dat din coate pe la ministere au obținut suplimentare de paturi și cei care au stat în banca lor crezând că se va face o analiză pertinentă s-au trezit că trebuie să reducă numărul de paturi care au fost crescute în alte județe cu oameni mai dătători din coate. Am văzut însă ce înseamnă să spui lucrurile mai apăsat și cu ce probleme te poți trezi pe urmă așa că mă abțin ”, a declarat astăzi liderul PDL Buzău, Cezar Preda.

Pe de altă parte, președintele PDL Buzău, deputatul Cezar Preda a afirmat astăzi că dezbaterea organizată de Prefectura Buzău, ieri, a fost tardivă
și că toți managerii de spitale ar fi trebui să se așeze demult la aceeași masă și să găsească o soluție cu privire la numărul de paturi ce pot fi reduse, soluție pe care să o prezinte Ministerului Sănătății având în vedere că problema reducerii celor 165 de paturi era cunoscută de un an de zile. Totodată, liderul democrat liberal a afirmat că orice ordin semnat de un om se poate schimba, explicând astfel că dacă autoritățile prezintă un punct de vedere bine documentat cu privire la necesitatea menținerii numărului de paturi, atunci Ministerul poate face o nouă evaluare așa încât Ordinul Ministrului prin care se aprobă desființarea celor 165 de paturi să fie modificat.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.