Ion Japie si Nicolae Enache

Medicii buzoieni, se organizează într-o coaliție pentru a putea declanșa proteste în toamna acestui an. Astfel, Colegiul Medicilor din România (CMR), Colegiului Medicilor Dentiști din România, Colegiului Psihologilor din România , Colegiul Farmaciștilor din România , Federația SANITAS, Camera Federativă a Medicilor, și Sindicatului Ioan Cantacuzino, alături de Biroul Colegiului Județean al Medicilor Buzău s-au întrunit în ședință de urgență la finele lunii iulie pentru a analiza acordul cadru al ”Coaliției profesioniștilor din
sistemul de sănătate”, organism menit să apere drepturile personalului medical din toate ramurile de activitate. Ulterior, reprezentanții tuturor organizațiilor profesionale au semnat acordul constituit la nivel național iar din toamnă ar putea fi demarate proteste pentru îmbunătățirea condițiilor de lucru și a dotării din spitalele unde medicii își desfășoară activitatea.
„Scopul constituirii acestei coaliții este acela de a determina îmbunătățirea statutului social al personalului din sistemul sanitar, respectiv, de a-și recăpăta poziția socială și imaginea în societate, de a avea un nivel decent al veniturilor și de se îmbunătăți relația lor cu angajatorul și cu autoritățile publice a tuturor categoriilor socio-profesionale din sănătate, indiferent daca acestea sunt de drept public sau privat, patronal sau sindical, științific sau economic. În urma unei analize aprofundate și a unei decizii comune se va stabili daca aceasta coaliție, înființată deocamdată fără personalitate juridică, este oportun să se transforme într-o asociere cu personalitate juridică. Este prima dată când se încearcă o coalizare a tuturor profesioniștilor din sănătate, astfel încât dacă se decide organizarea unor proteste să vorbim toți aceeași limbă și să ne susținem reciproc”, a declarat medicul Ion Japie, președintele Colegiului Medicilor Buzău.
În perioada următoare, medicii buzoieni urmează să centralizeze listele cu revendicări care, sunt în principal acealeași ca în întreaga țară.
„Nivelul veniturilor la toată lumea și în special la medicii rezidenți, dotarea materială, pentru că un diagnostic corect nu se poate pune fără o dotare materială adecvată ”, a precizat președintele Colegiului Medicilor Buzău, medicul Ion Japie.
Protestele medicilor ar putea fi, de această dată, mult mai ample decât de obicei. Doctorii sunt hotărâți ca, dacă revendicările nu le vor fi rezolvate, să meargă până într-acolo încât să demisioneze în bloc.
„În luna septembrie vor fi pichetări și marșuri urmând ca în octombrie să se declanșeze greva generală, iar în luna noiembrie, dacă nu se vor rezolva revendicările, am putea demisiona în bloc deși sperăm să nu se ajungă acolo”, a conchis președintele Colegiului Medicilor Buzău, Ion Japie.
Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.