Aproape 6500 de oameni din judeţul Buzău trebuie să-şi programeze cu maximă precizie momentul la care se îmbolnăvesc, pentru a putea beneficia de asistenţă medicală din partea unui medic de familie. Pare ireal, însă situaţia este cât se poate de adevărată în localităţile buzoiene Racoviţeni, Valea Salciei, Pănătău, Colţi şi Pardoşi.
În toate aceste comune, nu există medici de familie de ani de zile. Când se îmbolnăvesc, oamenii apelează mai întâi la leacurile băbeşti, după care fie merg în localităţile învecinate acolo unde există medici, fie aşteaptă momentul, uneori fiind vorba de o zi pe săptămână, când un cadru medical vine în comuna lor.
Autorităţile din domeniul sănătăţii publice recunosc că sunt probleme cu asigurarea asistenţei medicale în toate cătunele din judeţul Buzău însă spun că lacătul şi cheia sunt în mâinile comunităţilor locale. Primarii şi consilierii locali sunt cei care îi pot atrage pe medici să rămână într-o localitate rurală, spune, de pildă, medicul Venera Acsinte, directorul Direcției de Sănătate Publică Buzău.
Singura veste bună atât pentru medici cât și pentru asigurați este cea venită ieri de la Ministerul Sănătății. Ministrul Ritli Ladislau vrea să crească veniturile medicilor de familie prin majorarea cu aproximativ 15 la sută a sumelor acordate pentru fiecare persoană înscrisă pe lista acestora, în acest sens având discuţii cu conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
„Purtăm discuţii pentru creşterea valorii punctului per capital la medicii de familie, în limitele bugetare. Ar fi vorba despre o creştere de 15 la sută a valorii punctului acordat medicilor de familie pentru fiecare persoană înscrisă pe listele lor”, a declarat, ieri, ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau. În prezent, valoarea punctului per capita acordat medicilor de familie este de trei la sută.

Cristina DINULESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.