GALERIE FOTO: Mese întinse la căpătâiul morților, în cimitirul „Sfântul Gheorghe”, de Paștele Blajinilor

0
155

Câteva sute de credincioși, în special romi s-au adunat, luni, în cimitirul „Sfântul Gheorghe” de la ieșirea din municipiul Buzău pentru a-și comemora morții, conform tradiției țigănești,de ”Paștele Blajinilor”.
Romii au întins mese îmbelșugate chiar la căpătâiul celor decedați iar grătarele încinse au fumegat toată dimineață, pregătind friptura proaspătă atât pentru membrii familiilor de țigani cât și pentru cei mai puțin avuți, veniți să primească de pomană o porție de mâncare.
„Noi așa facem an de an, venim și întindem masa la căpătâiul părinților noștri și îi mulțumim bunului Dumnezeu că avem posibilitatea să fim lângă ei cu ce trebuie. Am venit cu mici, pește, cârnați, miei, băuturi, am împărțit, mai avem și în mașini pentru toată lumea cine vrea să stea la masă, cine nu ia la pachet. La noi este o tradiție ca de Paștele Blajinilor să aducem ceea ce îi plăcea mortului, aici la căpătâi să și să punem masa în cimitir. Tradiția este din moși strămoși și sper ca și copiii noștri să o ducă mai departe, așa cum văd la noi ”, a declarat unul din membrii clanului Pistol.
Aproape de intrarea în cimitir, pe aleea principală, la o masă întinsă și plină de bucate s-a înregistrat aglomerație mare, multă lume așteptând să primească pomană de la membrii familiei Măcelaru, veniți să își comemoreze rudele apropiate.
„La noi este o tradiție din moși strămoși, să facem așa ca un fel de pomană și am venit la cimitir pentru că aici este mama noastră Aurelia și frații Kenedy și Leonte. Ne-am pregătit cu miei la grătar, cu ouă roșii cu cozonaci, sărmăluțe și tot ce trebuie ca să mănânce și cel bogat și cel sărac și o să mai dăm o masă și acasă”, a declarat sora fraților Măcelaru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.