Deși au beneficiat de o popularizare excesivă, metoda telefonului câștigător și cea a fiului implicat într-un accident rutier care are nevoie de bani  continuă să provoace victime în rândul buzoienilor creduli. Nu mai devreme de săptămâna trecută, o buzoiancă a sesizat Poliţia municipiului Buzău cu privire la faptul că  a fost înşelată de un necunoscut cu suma de 9000 de lei. Polițiștii au demarat verificările imediat după primirea sesizării și au stabilit că păgubita a fost contactată telefonic de un bărbat care s-a recomandat a fi fiul său şi i-a spus că a provocat un accident de circulaţie, având nevoie urgent de suma de 10.000 de lei, pentru ca victima accidentului să nu depună plângere împotriva sa. Buzoianca s-a conformat indicaţiilor telefonice şi a trimis 9.000 de lei printr-un serviciu de transfer rapid de bani, fără a mai verifica. Şi-a dat seama că a fost înşelată abia în momentul în care a fost sunată cu adevărat de către fiul său.
În urma activităţilor desfăşurate de poliţişti, s-a reuşit blocarea sumei de bani trimisă de partea vătămată, banii urmând să fie restituiţi acesteia după îndeplinirea formalităţilor. Două zile mai târziu, o altă buzoiancă a solicitat ajutorul Poliţiei Municipale după ce a fost înşelată cu suma de 5200 de lei. Din primele verificări efectuate de poliţişti a rezultat că în ziua de 6 noiembrie, păgubita a primit un mesaj pe telefonul mobil, în care era anunţată că a câştigat un premiu de 50.000 de lei. Pentru a intra în posesia aşa-zisului premiu, buzoianca a fost determinată să achite contravaloarea unor „comisioane” şi „taxe” ce au totalizat 5240 de lei.
Poliţiştii continuă cercetările în ambele cazuri, în vederea identificării şi prinderii autorilor.
De la începutul acestui an, la Poliţia municipiului Buzău au fost înregistrate 32 de sesizări din partea unor persoane care a fost victime ale infracţiunilor de înşelăciune, majoritatea metodelor folosite de escroci pentru inducerea în eroare a victimelor fiind „SMS-ul câştigător”, „legenda” fiului implicat în accident rutier, solicitarea unui împrumut pentru doctori şi lăsarea drept „gaj” a unei genţi cu valută, ori metoda „machetă/husă telefon” (predarea unor bucăţi de gresie/piatră sau carcase în locul unor telefoane mobile performante).
Pentru prevenirea unor astfel de fapte, poliţiştii reamintesc buzoienilor să manifeste prudenţă în momentul în care le sunt oferite diferite bunuri sau servicii, indiferent de cât de tentantă pare oferta.
Verificaţi dacă cei care vă contactează au într-adevăr calitatea sub care se recomandă şi nu daţi sume de bani până nu aveţi confirmarea oficială că în schimbul banilor veţi primi serviciile/premiile oferite.

Şi aviz celor care au de gând să apeleze la astfel de metode pentru a-i trage pe sfoară pe cei mai naivi. Poliţiştii au reuşit până acum să prindă o parte din răufăcători care sunt cercetaţi pentru înşelăciune, infracţiune pedepsită cu închisoarea de la şase luni la 12 ani. În situaţia în care indivizii folosesc nume sau calităţi mincinoase pedeapsa poate ajunge chiar la 15 ani de detenție.
Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.