Numeroși copii din județul Buzău vor învăța și anul acesta în condiții improprii, în cămine culturale, în săli înghesuite ori alte încăperi care nu au nici o legătură cu noțiunea de școală.
O astfel de situație se înregistrează la Movila Banului, unde cei aproape 150 de copii din localitate, vor merge la cursuri în cele două cămine culturale din comună. Sălile amenajate de autorități sunt înguste, și din păcate, cel mai probabil, aici vor rămâne copiii până la finele anului școlar.
Potrivit directorului școlii din Movila Banului, Paul Dumitru, lucrările la școala din comună sunt tergiversate de trei ani de zile și, mai mult ca sigur, situația va rămâne neschimbată, până anul viitor, deși lucrările sunt finalizate în proporție de circa 70 la sută.
Situație aproape similară și la Cernătești, unde copiii au fost primiți astăzi în căminul cultural din localitate, în timp ce școala este în lucrări, de mai multă vreme și nu sunt bani pentru finalizarea șantierului.
Există însă şi cazuri fericire. De exemplu, la Mărăcineni, elevii au intrat anul acesta într-o şcoală nouă şi modernă, local care va găzdui şi grădiniţa frecventată de 90 de preşcolari din localitate. Finanţarea a fost asigurată prin alocaţii de la bugetul local şi de la Ministerul Dezvoltării Regionale, dar şi cu contribuţia unor parteneri din regiunea franceză Sevre.
Dincolo de condițiile în care astăzi au fost primiți elevii din județul Buzău, șefii învățământului județean, prezenți la festivitățile de deschidere a noului an școlar, i-au îndemnat pe părinți să se mai implice mai mult în activitatea copiilor în timp pe elevilor le-au spus să nu mai lipsească atât de mult precum au făcut-o în anii trecuți, la nivelul județului rata absenteismului fiind destul de ridicată în ultimii ani.
Și biserica a fost astăzi alături de dascăli şi elevi, la debutul noului an şcolar, Înaltpreasfinţitul Epifanie Norocel, arhipeiscopul Buzăului si Vrancei fiind prezent la deschiderea școlii de la Mărăcineni.

Cristina DINULESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.