Naveta "per pedes" revine în trend printre elevii din Merei

Mii de elevi din judeţ vor începe cursurile noului an şcolar printre schele şi găleţi cu var, în moloz ori în spaţii amenajate la foc automat de autorităţi. Oficialii din Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) vorbesc despre 108 şcoli la care, în prezent, se execută lucrări de renovare. Şantierele nu vor fi închise pînă la începerea cursurilor, nici în cele mai optimiste scenarii. De altfel, şeful învăţămîntului buzoian, Florina Stoian, admite că, în cele 108 unităţi de învăţământ, nu este posibilă finalizarea lucrărilor până la jumătatea lunii viitoare.

 

Dacă lucrurile merg bine iar muncitorii se ţin de treabă, o parte dintre şantiere vor fi închise până la venirea frigului. Florina Stoian ne-a declarat: „În şcolile care nu vor fi finalizate, procesul de învăţământ se va desfăşura în alte spaţii. Situaţii deosebite faţă de anii trecuţi nu vor fi. De exemplu, la Cernăteşti, se învaţă în localul primăriei, dar, parţial, va fi folosit şi sediul şcolii”. Autorităţile din Cernăteşti speră ca, până la începerea cursurilor, măcar mansarda şcolii să fie finalizată, iar o parte dintre copii să poată învăţa aici. Viceprimarul localităţii, Ion Leu, ne-a declarat: „Până la începerea noului an şcolar, se va finaliza mansarda, se vor monta calorifere şi se va putea învăţa dimineaţa şi după-amiaza, pentru că sunt şase săli de clasă la etaj, şi se vor continua lucrările la parter.”

 

La Merei, o altă localitate buzoiană unde ani la rând copiii au învăţat în condiţii improprii, lucrările la şcoală au fost în cele din urmă finalizate şi, din 12 septembrie, elevii vor intra în clase noi. Aici, există însă o altă problemă. Nu mai sunt bani nici pentru reparaţiile de care are nevoie microbuzul şcolar şi nici pentru combustibilul necesar transportului copiilor din cătunele mai îndepărtate de centrul localităţii. Primarul localităţii Merei, Ion Fătu, ne-a explicat supărat: „Nu mai avem niciun ban de investit. Microbuzul nu că nu se mai poate repara. Am făcut adrese peste adrese. Există pericolul să păţim un eveniment nedorit. La urcare spre Monteoru, dacă nu merge sistemul de frânare, e nenorocire! Nu poate transporta nici cartofi! Iar noi vorbim de vreo trei sute şi ceva de copii…”

Aşa cum am mai arătat în articolele noastre, pe de altă parte, nici Sanepidul nu dă nota 10 autorizării sanitare a şcolilor din judeţ. Cu mai puţin de trei săptămâni înainte de începerea noului an şcolar, din totalul de 785 unităţi de învăţământ buzoiene, 173 sunt în mediul urban, dintre care 154 au autorizaţie sanitară să funcţioneze. Restul de 612, aflate în mediul rural, sunt doar pe jumătate autorizate sanitar, Direcţia de Sănătate Publică efectuând în această perioadă controale mixte.

Cristina DINULESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.