Cerul a fost neiertător, ieri

Grindina a făcut prăpăd aseară la Pietroasele şi Breaza, unde viticultorii îşi puseseră mari speranţe în recoltele de anul acesta. A fost nevoie de doar câteva zeci de minute pentru ca toate planurile de recoltă şi speranţa la un oarecare profit să se năruie. Strugurii au fost distruşi de o grindină cum rar le-a fost dat locuitorilor să vadă.

 

La Pietroasele, viceprimarul Ionel Bănică susţine că piatra a făcut prăpd atât în vii cît şi în grădinile oamenilor, distrugându-le recoltele de fructe şi legume: „La Pietroasele a cazut piatra foarte tare, la  Clondiru de Sus, Pietroasa Mică, tomate, viţă de vie, tot a fost afectat. Oamenii de acum încolo încep să meargă unde au plantaţiile viticole să evalueze pagubele”. Şi mai grav este că puţini dintre localnici au culturile asigurate, ceea ce înseamnă că nu vor primi nici un leu despăgubire pentru distrugerile provocate de natură.

 

Şi la Breaza, grindina a lăsat prăpăd în urmă aseară. Autorităţile fac deja demersuri pentru ca zona să fie declarată calamitată. „A fost afectată viţa de vie, dar şi culturile de legume şi fructe. Astăzi, vom face evaluarea, am înştiinţat deja Prefectura şi Direcţia Agricolă pentru a ne sprijini să declarăm zona calamitată natural, pentru că este afectată între 50 şi 80 la sută”, ne-a declarat, recent, primarul din Breaza, Adrian Drugă.

Tot din cauza fenomenelor meteo de aseară, mai exact a vântului puternic, mai multe localităţi din judeţul Buzău au rămas în beznă. Probleme au fost şi sunt încă la Cătina, Valea Cătinei, Corbu, Poeniţele, Lera, Chiojdu, Pleşciora. Mai multe echipe de la Electrica sunt pe teren şi acţionează pentru remedierea deficienţelor.

 

Cristina DINULESCU
Citește și: Grindină cât pumnul la Brăeşti. 250 de acoperişuri au fost distruse de piatră, aseară, iar culturile sunt la pământ

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.