Buzoienii nu prea au încredere în medicii care lucrează în spitalele de pe raza județului. Cel puțin așa rezultă dintr-un raport prezentat de Ministerul Sănătății, ca urmare a solicitărilor venite din partea unor parlamentari buzoieni și a autorităților județene pentru a vedea ce a stat la baza deciziei de tăiere de la finanțare a încă 165 de paturi din spitalele de pe raza județului.
În răspunsul formulat de Ministerul Sănătății pe adresa Prefecturii Buzău, se arată că aproape 40 la sută dintre pacienţii din Buzău aleg să se trateze în oricare alt spital, nu în cele din județul pe raza căruia locuiesc. În acelaşi timp, mai puţin de cinci la sută dintre pacienţii care ajung în spitalele buzoiene provin din alte judeţe, prea puţini ca Ministerul Sănătăţii să păstreze acelaşi număr de paturi ca pînă acum. În aceeași adresă se arată că ”județul Buzău face parte dintre județele pentru care numărul de paturi la mia de potențial pacienți depășește tendința europeană a numărului de paturi la mia de locuitori, astfel că numărul de paturi la nivelul anului 2012 a fost stabilit la 1964 de paturi prin aplicarea unui procent de reducere de 7,48 %asupra numărului de paturi stabilit pentru anul 2012”.
Există însă şi o speranţă că ceva s-ar mai putea schimba. Numărul de paturi în spitalele din judeţul Buzău ar putea creşte însă abia de anul viitor şi numai dacă numărul pacienţilor trataţi de medicii buzoieni va creşte.
”Există posibilitatea creșterii numărului de paturi posibil de contractat la nivelul județului Buzău pentru anul 2013, în situația în care se vor lua măsuri concrete pentru creșterea numărului de pacienți cu domiciliul în județ care să apeleze la servicii de spitalizare continuă în unități sanitare cu paturi din județăul Buzău”, se arată în nota transmisă pe adresa Prefecturii de Ministerul Sănătății.
Ministerul Sănătății a anunțat încă de anul trecut că din ianuarie 2012 din spitalele buzoiene vor fi scoase de la finanțare 165 de paturi. Sindicaliștii din Sănătate consideră discriminatorie măsura Ministerului în condițiile în care în alte judeţe nu s-a tăiat de la finanţare nici măcar un pat în timp ce în altele chiar au fost suplimentări. Aceiaşi angajaţi din spitale spun că odată desfiinţate aceste paturi, spitalele, cel puțin cele mici de genul celui de la Nehoiu, ar putea ajunge în imposibilitatea de a se mai descurca cu banii primiţi de la bugetul de stat.
Cristina DINULESCU