Ministrul Agriculturii Petre Daea a deschis cea de-a doua ediție a Festivalulul Internațional al Tomatelor și Biodiversității

0
445

Ministerul Agriculturii Petre Daea a deschis, sâmbătă la Buzău, cea de-a doua ediție a Festivalului Internațional al Tomatelor și al Biodiversității. Daea a vizitat standurile producătorilor care i-au cerut printre altele subvenții mai mari si înființarea unei bănci de semințe.

Sâmbătă la Buzău s-a deschis cea de-a doua ediție a Festivalului Internațional al Tomatelor și al Biodiversității, organizat de Primăria Buzău în colaborare cu Stațiunea de Cercetare Legumicolă Buzău.

La eveniment sunt prezenți legumicultori  din Buzău, dar și din restul țării precum, și fermieri din Ungaria, Franţa şi Republica Moldova.
„În cultură sunt câteva mii de soiuri de tomate, dorim să se păstreze zestrea genetică şi soiurile autentice la această specie, dar şi a soiurilor noi aflate în cultură în ţară şi străinătate, precum şi un schimb de informaţii între cultivatorii amatori şi profesionişti”, a declarat cercetătorul Costel Vânătoru.

Prin festivalul-concurs creat la Buzău, organizatorii doresc păstrarea şi promovarea produselor tradiţionale româneşti ca zestre a românilor prin cultură.

Prezent la deschiderea festivalului ministrul Agriculturii, Petre Daea a vorbit despre necesitatea înființării Casei de Comerț, a realizării unor unități de prelucrare pentru ca marfa producătorilor să poată fi valorificată cu succes, despre înfiinţarea băncii de gene pentru agricultură și i-a îndemnat pe toți să consume legume autohtone.
” Este o așteptare din partea tuturor, această bază de gene. O vom face. Actul normativ e in lucru. Au fost unele modificări care necesitau o anumita metodologie pe care a trebuit s-o urmăm. Suntem pe drumul cel bun. Aștept să vadă lumina Monitorului Oficial acest act normativ, se va întâmpla câteva luni apoi să trecem la treabă să depozităm aici toată știința,  toată preocuparea, pentru că aici e  ce are Romania mai bun.  Romania are trei mari resurse:  apa solul si fondul de gene.

Totodată. Ministrul Daea a menționat că  fermierii au avut parte de trei ani agricoli buni, fără precedent, care le vor permite să se capitalizeze ”si sa mearga mai departe”.

În vizita sa la Buzău, ministrul Daea a vizitat standurile producătorilor cărora le-a transmis sa se gândească ce cred ei ca ar trebui să facă Ministerul Agriculturii pentru a le veni în ajutor și i-a invitat la o discuție, ulterior.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.