Sâmbătă, în incinta căminului cultural „Vasile Voiculescu”, a avut loc lansarea filmului documentar „Plaiul Pârscovului – oameni și locuri de poveste”. La eveniment au participat Ministrul Culturii și președintele PSD Buzău, Lucian Romașcanu, vicepreședintele Consiliului Județean Buzău, Adrian Petre, subprefecții Constantin Cristea și Gabriel Ilie, oameni de cultură, personalități ale administrației publice locale și reprezentanți ai comunității.

Felicitări d-lui primar Daniel Mihai, felicitări realizatorilor pentru un proiect minunat ca realizare și extrem de util ca mesaj. Spațiul românesc, fie urban fie rural, are nevoie și de suflet și de memorie. Această monografie video trebuie să fie un exemplu și o motivație și pentru alte comunități, avem ce arăta lumii.” a declarat ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.

Mai multe obiective turistice din Pârscov sunt incluse pe lista monumentelor istorice de interes local din județul Buzău. Sunt trei situri arheologice în zonă, unul la Bădila, unde s-au descoperit o așezare din epoca fierului și una din epoca migrațiilor, al doilea reprezintă urmele unei așezări aparținând culturii Monteoru din Epoca Bronzului, iar al treilea, situl de la Târcov, în punctul „Piatra cu Lilieci”, cuprinde o așezare din Epoca Bronzului și una fortificată geto-dacică. Alte patru obiective sunt clasificate ca monumente de arhitectură: Biserica „Sfântul Nicolae” cu clopotnița ei, datând din 1884 și trei locuințe  „casa cu fânar”, „casa Gheorghe Tocileanu” și una din secolul al XVII-lea în stadiu de ruină.  Însă, de departe, cel mai cunoscut monument este Casa Memorială Vasile Voiculescu, din satul Pârscov, datând de la începutul secolului al XX-lea.

„Filmul își propune să aducă în atenția publicului național și internațional importanța acestui tărâm buzoian, marcat de o istorie extraordinară, să atragă curiozitatea publicului specializat și să ofere o prezentare multidisciplinară a localității, a potențialului economic și turistic.”, este mesajul pe care l-a transmis primarul comunei Daniel Mihai.

Documentarul prezentat astăzi a elogiat personalitățile remarcabile care au contribuit semnificativ la dezvoltarea Pârscovului de-a lungul timpului. Oameni care au reprezentat repere de valoare profesională și personală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.