Dumitru Ene, obligat politic să joace tare

Senatorul Cristi Bîgiu, vicepreşedintele PNL Buzău, este supărat foc pe ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, după ce Dumitru Ene a fost repus pe funcţia de inspector şcolar general şi suspendat din nou, în aceeaşi zi. Frustrarea senatorului liberal vine pe fondul unei ieşiri publice în care a dorit să arate colegilor săi liberali din judeţ că nu pierde timpul la Bucureşti şi că îşi repretintă organizaţia cu nerv şi autoritate. Pe de altă parte, tensiunile cresc şi între Florina Stoian şi subordonaţii din Inspectoratul Şcolar.

Pretext de hârjoană locală

La conferinţa de presă a PNL Buzău, de joi, 24 martie a.c., Cristi Bîgiu s-a arătat revoltat că ministrul Funeriu îi ia „de proşti” pe liberalii buzoieni. Scandalul repunerii pe funcţia de şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Buzău, a liberalului Dumitru Ene a devenit pretextul unei răfuieli locale, care împrospătează discursurile liberalilor în faţa presei. În cadrul întâlnirii obişnuite cu reprezentanţii mass mediei buzoiene, din 17 martie a.c., Cristi Bîgiu anunţase jurnaliştii că l-a interpelat pe ministrul Educaţiei, căruia îi ceruse politicos să lase legea să-şi spună cuvântul în procesul deja câştigat de Dumitru Ene. Atunci, senatorul liberal a primit asigurări de la ministru că, în maxim o săptămână, lucrurile vor intra pe făgaşul lor normal. Vicele liberalilor din judeţ a fost completat de preşedintele Organizaţiei PNL, deputatul George Scutaru, dar într-o notă sceptică, acesta exprimându-şi temerea că Dumitru Ene va fi repus pe funcţie şi imediat din nou suspendat.

Azi la Inspectoratul Şcolar, mâine în tot judeţul

Ceea ce nu s-a amintit în acea conferinţă de presă a fost inevitabil în conferinţa de săptămâna trecută, anume motivul care ar putea determina noua suspendare a fostului inspector şcolar general: controlul pe care procurorii DNA îl fac asupra investiţiilor în construcţii şcolare, derulate în anii 2007 – 2009, anunţat în premieră pe observatorulbuzoian.ro. Deşi liberalii îl consideră neîntemeiat legal, motivul a fost suficient pentru menţinerea lui Dumitru Ene departe de funcţia recâştigată în tribunal. Pe de altă parte, Florina Stoian, actuala şefă IŞJ, ne-a declarat, vineri, că totul ţine de Ministerul Educaţiei în chestiune şi că nu persoana Dumitru Ene este controlată, ci investiţii care s-au derulat sub conducerea mai multor „generali”, fiind de înţeles aici mandatele lui George Balica, Gheorghe Bodea, Dumitru Ene dar şi al ei personal. În plus, surse din IŞJ confirmă tensiuni sporite între Florina Stoian şi personalul din subordine, care apare cu semnături în dosarele de investiţii cerute de procurorii DNA. În condiţiile în care datoria buzoiană către constructorii de şcoli depăşeşte 230 miliarde de lei vechi, cazul repunerii pe funcţie a lui Dumitru Ene nu mai aparţine zonei Ministerul Educaţiei – IŞJ sau PDL vs. PNL, ci implică zeci de primării şi administraţia judeţeană care au ordonat creditele, au autorizat, vizat şi supervizat construcţiile.

Sorin DINCO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.