Zeci de hectare de porumb din comuna Vernești sunt devastate de câteva zile de mistreții care au coborât din pădure în căutare de hrană. Proprietarii terenurilor sunt îngroziți pentru că animalele au ajus inclusiv și în curțile unora dintre ei.
Localnicii au solicitat ajutor de la Primărie unde au depus mai multe reclamații în care aduc la cunoștința autorităților pagubele produse de mistreți și solicită luarea unor măsuri urgente/
Primarul comunei spune însî că nu poate face prea multe și a direcționat solicitările către A.J.V.P.S. Buzău.
“Am solicitat în scris A.J.V.P.S. să ia măsuri pentru a stopa invazia mistreților în culturile de porumb. Nu știu foarte clar ce măsuri pot lua, dar ei sunt sigurii care pot organiza goane sau eventual vânători pentru aceste specii. Pagubele sunt însemnate atât în culturile localnicilor cât și în cele ale asociațiilor agricole”, a declarat primarul comunei Vernești, Daniel Năstase.

În ultima vreme tot mai multe animale sălbatice coboară din păduri în căutare de hrană.
Mai mulți agricultori din zona de deal au recdlamat în ultima săptămânî distrugeri ale culturilor cauzate de mistreți, dar există și zone în care urșii sau lupii atacă efectivele de animale. Nu mai departe de marți, un lup a atacat o stână la Colți, omorând 5 oi și rănind alte 7.

Conform reprezentaților Agenției pentru Protecția Mediului, în astfel de situații, persoanele păgubite trebuie să informeze prima dată autoritatea locală care are obligația de a constitui comisii de evaluare a pagubelor care să constate stricăciunile, urmând să întocmească dosare de despăgubiri care să fie ulterior decontate.

“Anul trecut, au fost mai multe probleme de acest gen atât cu urși, lupi cât și cu mistreți. În urma acestor evenimente s-au constituit comisii de evaluare a pagubelor și chiar au fost acordate despăgubiri importante în ceea ce a însemnat pagube produse de urși sau lupi. La mistreți nu s-au acordat despăgubiri pentru că mare parte dintre cei care au reclamat astfel de distrugeri au avut culturile lucrate în regie proprie și nu au putut face dovada banilor cheltuiți pentru înființarea și lucrarea culturilor(chitanțe pentru sămânță, motorină, lucrări agricole etc.) ”, a declarat Ionuț Apostu, directorul APM Buzău.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.