fantana

4 cazuri de boală albastră, afecțiune dobândită în urma consumului de apă cu nitriți și nitrați, au fost confirmate de la începutul anului, în județul Buzău. Diagnosticul a fost stabilit în cazul unor bebeluși din mediul rural, ale căror mame le-au preparat hrana cu apă improprie din fântâni. Cele 4 cazuri vin după ce în 2012, 6 bebeluși au fost diagnosticați cu boala albastră, din fericire, toți micii pacienți  fiind salvați de medici.
Cei mai afectaţi au fost bebeluşii de doar câteva luni, însă au fost şi doi copii de peste un an care au ajuns la spital în urma consumului de apă improprie din fântâni. Cazurile de boală albastră confirmate în 2012 au apărut în Rîmnicelu, Merei, Glodeanu Sărat, Gălbinaşi în timp ce la Bălăceanu, doi copii au ajuns la spital în urma consumului de apă cu nitriţi şi nitraţi.
Din fericire, numărul afecțiunilor cauzate de consumul impropriu de apă este în scădere de la un an la altul, însă chiar și așa medicii din cadrul Direcției de Sănătate Publică atrag atenția reprezentanților primăriilor să monitorizeze apa din fântâni, întrucât consumul acesteia poate fi, în unele cazuri, chiar mortal.
Boala albastră sau metheglobinemia poate fi letală în cazul bebelușilor de până în trei luni, însă afecțiunea se întâlnește deopotrivă și la copii de 1-2 ani.
Pentru a evita îmbolnăvirea cauzată de consumul de apă cu nitrați și nitriți, medicii recomandă gravidelor sau mamelor cu copii sub un an să hrănească sugarii la sân cat mai mult posibil și să testeze conținutul de nitriți din apa din fântâna. In cazul în care concentrația este peste maxima admisă, specialiștii recomandă folosirea apei plate.
Boala albastră apare din cauza munților de îngrășăminte chimice folosite în special pentru agricultură, la sate, și a gunoiului de grajd aruncat direct pe pământ. Astfel, pânzele freatice sunt poluate cu nitrați, substanțe periculoase care duc la această afecțiune dacă apa infestată este consumată.
„Boala albastră” este ușor de recunoscut, având o evoluție de doar câteva ore. Copilul infestat se sufocă, se învinețește brusc la față și are dureri abdominale. El poate fi salvat doar daca i se administrează de urgență vitamina C și albastru de metil. Dar, pot rămâne sechele. Și adulții sunt expuși bolii, dar cazurile sunt rare, iar femeile gravide infestate nasc bebeluși cu malformații grave.
Atenție, prin fierberea apei cu nitriți și nitrați, concentrația de compuși periculoși crește, și implicit, crește și riscul letal!
Cristina Dinulescu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.