Mobilizare fără precedent în cadrul Diviziei 2 Infanterie „Getica”. Marți seară, ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, a alarmat comanda Diviziei și implicit militarii din garnizoanele subordonate, respectiv Buzău, Vrancea, Galați și Brăila, venind ulterior la Buzău pentru a verifica personal modul de desfășurare al exercițiului de alarmare. Exercițiul declanșat de Dușa este cea mai amplă mobilizare a militarilor activi din cele patru județe, mobilizare care nu a mai fost făcută în ultimii 6 ani din lipsă fondurilor.

„Am ordonat astăzi(nr. marți) începând cu ora 18.00 alarmarea Diviziei 2, atât comanda cât și unitătile din compunerea diviziei din Braila, Galați Focșani și Buzău. Au fost alarmați peste 3.000 de militari și urmărim starea de operativitate a unităților alarmate. Alarma s-a dat în afara orelor de program, la orele 18.00, iar militarii în 2 ore trebuie să fie prezenți în unitate, în alte 3 ore trebuie să fie pregătiți de marș cu toate mijloacele din dotare și apoi urmează dislocarea în raionul de alarmă. Asemenea exercitiu nu a mai fost realizat din anul 2009 din lipsa banilor.”, a declarat ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa.

Militarii din Garnizoana Buzău s-au adunat în unitățile militare și au pregătit tehnica din dotare urmând ca după expirarea celor trei ore să pornească spre poligonul Smârdan din județul Galați, acolo unde vor participa la un amplu exercițiu realizat în colaborare cu militari din cadrul NATO.
Exercițiul multinaţional „Wind Spring 15” se va desfăşura în perioada 16 – 30 aprilie, în poligonul Smârdan, din judeţul Galaţi, şi la Centrul Administrativ Aerian Mihail Kogălniceanu (CAAMK), din judeţul Constanţa, cu scopul antrenării în comun, într-o concepţie unitară, a militarilor din ţări membre ale NATO şi partenere, pentru menţinerea capacităţii operaţionale a structurilor şi îndeplinirea cerinţelor specifice de interoperabilitate şi standardizare ale Alianţei Nord-Atlantice şi ale Uniunii Europene.
„Urmează ca începând cu orele 23.00-24.00 militarii și mijloacele tehnice să înceapă deplasarea spre poligonul Smârdan atât pe șosele cât și pe calea ferată. Vor fi dislocate peste 500 de mijloace tehnice, însemnând, blindate, tancuri, camioane, etc. O prte din militari vor rămâne în poligonul Smârdan pînă pe 30 aprilie având în vedere că pe data de 16 începem un exercitiu complex alături de forțele NATO”, a mai spus ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa.

La exercițiul „Wind Spring 15” vor participa circa 1.500 de militari români, 400 de militari din Statele Unite, 170 de militari din Marea Britanie și un pluton de militari din republica Moldova. Exercitiul este cuprins în planul de măsuri aprobat la summitul din Țara Galilor și vizează asigurarea pe flancul estic al NATO și Uniunii Europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.