Momente de așteptare extrem de apăsătoare și de grele pentru rudele lui Florin Cojocaru, polițistul care s-a sinucis sâmbătă cu arma din dotare. Oamenii așteaptă ca medicii legiști să termine necropsia pentru a-și putea lua mortul acasă. Împietrite de durere, rudele ofițerului numără orele până când medicii vor încheia expertiza și le vor lăsa să-și vadă de cele creștinești. Cel mai probabil, asta se va întâmpla însă în cursul zilei de mâine.

Nu doar rudele sunt șocate de gestul la care a recurs ofițerul Florin Cojocaru. Colegii polițistului spun că bărbatul de 36 de ani nu avea motive să-și pună capăt zilelor.
”Pentru mine e un caz care lasă semne de întrebare. Dacă ne uităm din afară, nu avea motive să se omoare. Avea o familie normală, avea o situație bună pe care mulți colegi de-ai noștri nu o au, avea doi copii cu care se mândrea. Dacă era o problemă financiară, aș fi putut înțelege până la urmă. Avem colegi care nu au ce pune pe masă la copii, aș fi înțeles, că poate greutățile vieții l-au doborat, dar aici nu se punea problema de așa ceva”, a declarat astăzi comandantul Inspectoratului Județean de Poliție, comisarul șef Ion Marin.

Ofițerul nu avea probleme la locul de muncă, cel puțin nu era cercetat disciplinar iar șefii nu aveau ce-i reproșa: avea rezultate bune și era un bun executant. Cât despre testările la care a fost supus polițistul, acestea nu au reliefat nici o problemă psihică.
”Când a trecut din corpul agenților în corpul ofițerilor a fost supus unei testări la București, o testare psihologică foarte serioasă. Nu au fost probleme, dacă ar fi fost am fi luat măsuri, de la interzicerea de port armă, la analiza privind menținerea în funcția operativă. Acest om tindea întotdeauna spre foarte bine. Nu se dădea la o parte de la nimic. Avea reușite ieșite din normal”, a adăugat șeful Poliției Buzău, comisar-șef Ion Marin.

Dacă rudele și colegii nu au o explicație a gestului la care a recurs Florin Cojocaru, psihiatrii vorbesc despre o depresie netratată dar și despre factorul genetic, care l-ar fi putut împinge spre moarte. Tatăl ofițerului s-a sinucis în urmă cu patru ani.
”Și în boala psihică ereditatea este determinantă, faptul că unul dintre părinți a sfârșit la fel trebuia să constituie o alarmă pentru familie și pentru colectivul în care lucra. Testările periodice trebuiau făcute mult mai minuțios. Și-a ascuns întotdeauna faptul că are o problemă de ordin afectiv.
E clar că e o depresie mai veche netratată. Trăia drame interioare pe care nu a vrut să și le dezvăluie și gestul este acesta. Examenele periodice mi se par insuficiente având în vedere condiția actuală a polițistului, patologia a căpătat noi valențe legate de mediul în care trăim, de stresuri noi, care rămase nesemnalate pot duce la fapte reprobabile.”, a explicat astăzi, medicul psihiatru Maria Cristache.

Ofițerul Florin Cojocaru s-a sinucis sâmbătă în sediul Poliției municipiului Buzău, cu arma din dotare. Anchetatorii vorbesc despre mai multe gloanțe trase din pistolul Carpați cu care polițistul și-a luat viața. Bărbatul lucra de 15 ani în Poliție, timp în care nu a avut nici o problemă. Era tatăl a doi copii și avea o familie frumoasă, fără probleme financiare. Socrul polițistului a declarat imediat după ce a aflat vestea că, în ultima vreme, acesta dădea semne că ar suferi de o ușoară depresie, însă nimeni nu se aștepta la un asemenea deznodământ. Ofițerul se comporta normal, nu avea o atitudine care să dea cuiva de gândit că s-ar gândi la moarte. Singura traumă care l-a marcat profund a fost moartea tatălui său, găsit spânzurat, precum și accidentul rutier în care a fost implicat în urmă cu aproape 10 ani, în care a suferit un traumatism sever la cap.

Cristina DINULESCU
Citește și: Şi-a dorit prea mult să moară. Ofiţerul Florin Cojocaru și-a tras 2 gloanţe în trup, un al treilea glonţ a ricoşat în biroul în care s-a sinucis

O sinucidere neașteptată și multe întrebări fără răspuns. Inspectorul Florin Cojocaru avea toate motivele să trăiască

Un polițist s-a sinucis, sâmbătă, în sediul Poliției Municipale, cu pistolul din dotare

2 COMENTARII

  1. domnule comisar marin ion,revin si apelez la abilitatile dumneavoastra de numarul 1 in politie:dati subalternilor cat pot duce,nu-i sinucideti .pai daca omu era depresiv cum spune azi lumea,de ce n- a tras cu arma asa la intamplare?lasa ma nene cu nu stiu ca stie satu ce stii si domnia ta.eu am colaborat cu niste subalterni ai dv si ne vaitam unu la altul,saturati de mafia din sistem,a si salutari politistilor batausi din vernesti.pentru familia politistului :dumnezeu sa va intareasca !

  2. Mortu-i de vina!Asa a fost mereu.Nimeni nu vede ce-i in spatele lui pana cu cedeaza psihic.Daaaa,indicatori,bete,stari conflictuale,in doua cuvinte,viata amara.De mult timp principiile sanatoase din politie au fost inlocuite cu mizerii,de mult timp in locul adevaratilor profesionisti si-au facut loc oportunistii si fripturistii,oameni de nimic,purtatori de panoplii de pe vremea lui Impuscatu’.Nu ca ar fi ei de vina,nu spun asta.Politica strica si aici ca si in multe alte domenii.Numirile politice care se fac la varfurile institutiilor”descentralizate”au adus de-a lungul timpului multe prejudicii atat de imagine cat si de continut.Politia a devenit carpa de sters urmele murdare lasate de diverse persoane mai mult sau mai putin politice,un paravan al baietilor influienti cu afaceri necurate.Toate coroborate cu lipsa autoritatii din strada.”Concepte,strategii”(Doamne cat de uzitate sunt in sistemul asta),produc ceea ce s-a intamplat la Buzau.Si o sa mai vedem asa ceva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.